UE a prezentat noua strategie de securitate cibernetică

Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate au prezentat miercuri o nouă strategie de securitate cibernetică a UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, strategia prezentată miercuri este o componentă-cheie a conturării viitorului digital al Europei, a planului de redresare pentru Europa şi a Strategiei UE privind o uniune a securităţii; în această calitate, strategia va consolida rezilienţa colectivă a Europei la ameninţările cibernetice şi va contribui la asigurarea faptului că toţi cetăţenii şi toate întreprinderile pot beneficia pe deplin de servicii şi instrumente digitale de încredere şi fiabile. Indiferent de dispozitivele conectate, reţeaua energetică sau băncile, avioanele, administraţiile publice şi spitalele pe care europenii le utilizează sau le frecventează, aceştia merită să o facă în deplină siguranţă că vor fi protejaţi de ameninţările cibernetice.

De asemenea, noua strategie de securitate cibernetică îi permite Uniunii Europene să se afirme ca lider în materie de norme şi standarde internaţionale în spaţiul cibernetic şi să consolideze cooperarea cu partenerii din întreaga lume pentru a promova un spaţiu cibernetic mondial, deschis, stabil şi sigur, bazat pe statul de drept, drepturile omului, libertăţile fundamentale şi valorile democratice.

În plus, Comisia a prezentat miercuri propuneri pentru a aborda rezilienţa cibernetică şi fizică a entităţilor şi a reţelelor critice: o Directivă privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS revizuită sau "NIS 2") şi o nouă Directivă privind rezilienţa entităţilor critice. Propunerile acoperă o gamă largă de sectoare şi vizează abordarea, într-un mod coerent şi complementar, a riscurilor actuale şi viitoare din mediul online şi offline, de la atacuri cibernetice la criminalitate sau dezastre naturale, relatează Agerpres.

Ce urmăreşte noua strategie



"Ameninţările cibernetice evoluează rapid şi sunt din ce în ce mai complexe şi adaptabile. Pentru a asigura protecţia cetăţenilor şi a infrastructurilor, trebuie să gândim în perspectivă. Scutul de securitate cibernetică al Europei, un dispozitiv rezilient şi autonom, ne va permite să ne utilizăm calificările şi cunoştinţele pentru a detecta ameninţările şi a reacţiona mai rapid la acestea, pentru a limita eventualele daune şi pentru a ne spori rezilienţa. Investiţiile în securitatea cibernetică sunt investiţii în sănătatea viitoare a mediilor noastre online şi în autonomia noastră strategică", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Noua strategie de securitate cibernetică urmăreşte să asigure un internet mondial şi deschis şi prevede totodată garanţii menite nu numai să asigure securitatea, ci şi să protejeze valorile europene şi drepturile fundamentale ale tuturor. Pe baza realizărilor din lunile recente şi din ultimii ani, strategia cuprinde propuneri concrete de iniţiative în materie de reglementare, de investiţii şi de politică în trei domenii de acţiune ale UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel