Tudorel Toader, săgeţi către GRECO. "Unde e comunicatul?"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, luni, că legislaţia din România nu este întocmită de GRECO (Grupul statelor împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei), care doar face recomandări referitoare la standarde şi direcţiile de evoluţie.

"Sunt recomandări. Niciodată în limba română (...) o recomandare nu poate fi obligatorie. Acolo este vorba de recomandări în procedura prealabilă. Noi suntem în faza în care se dezbat legile şi dânşii ne arată standardele spre care trebuie să ne îndreptăm. Nu vă imaginaţi că vine corpul de experţi de la GRECO şi stabileşte nişte soluţii, după care Parlamentul se duce repede şi le pune în aplicare. Ei dau nişte recomandări, nişte direcţii de evoluţie a legislaţiei, după care vor reveni să vadă modul în care au fost transpuse, preluate. (...) A nu se înţelege că legea din România o scrie GRECO. GRECO arată standardele, direcţiile de evoluţie", a declarat Toader.

El a făcut şi câteva precizări cu privire la corespondenţa pe care a avut-o în ultimele zile cu GRECO.

"Iniţial s-a spus că există un comunicat oficial, care spune: recomandările sunt obligatorii. Eu am scris la GRECO: Daţi-mi şi mie acel comunicat. Nu există. A fost o corespondenţă. Ştiu corespondenţa aceea, am stăruit la două lucruri: daţi-mi comunicat oficial de la GRECO, nu să-mi citească regulamentul, că îl ştiu şi eu, îl citiţi şi dumneavoastră. Daţi-mi comunicat cu o frază: aţi spus la media din România că recomandarea este obligatorie? Nu, nu am spus. Regulamentul. Ştim regulamentul şi-l respectăm", a explicat ministrul Justiţiei.nu există un comunicat oficial

Tudorel Toader a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a solicitat GRECO să-i transmită comunicatul oficial referitor la obligativitatea recomandărilor din ultimul raport, însă i s-a răspuns că nu există un comunicat oficial.

"Astăzi am solicitat la GRECO să transmită şi la MJ comunicatul oficial referitor la 'obligativitatea' recomandărilor din recentul raport, despre care se tot vorbeşte în presă. Răspunsul primit - 'Nu există un comunicat oficial, însă se pare că a existat o corespondenţă electronică la nivel de secretariat'! În aceste condiţii, solicit oricărui deţinător să facă public un astfel de comunicat oficial!", a scris Toader, pe Facebook.

[citeste si]

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat pe 9 mai, în plenul Senatului, că Raportul GRECO este unul de orientare facultativă, exprimându-şi speranţa că acest raport este opera exclusivă a experţilor GRECO, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional.

Un post TV a prezentat, ulterior, un răspuns primit de la GRECO cu privire la afirmaţiile ministrului Justiţiei: "Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie să se supună recomandărilor din raportul de evaluare şi să le implementeze în totalitate, în termenul stabilit de GRECO. România nu e o excepţie. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei".

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy