Tradiții de Sfântul Dumitru. Atenție, una dintre ele vă poate aduce amenzi

Tradiții de Sfântul Dumitru. Atenție, una dintre ele vă poate aduce amenzi / Foto: Pixabay, de Geralt
Tradiții de Sfântul Dumitru. Atenție, una dintre ele vă poate aduce amenzi / Foto: Pixabay, de Geralt

Află în articol ce tradiție de Sfântul Dumitru vine și cu amenzi.

Pe data de 26 octombrie 2022, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Dumitru. Această sărbătoare vine și cu mai multe tradiții și obiceiuri. Spre exemplu, în Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul, așa că nu este indicat să faci acest lucru.

În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre aceștia se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și "datina Saiegiilor", scrie ȘtirileKanalD.ro.

În regiunea Olteniei, oamenii sunt convinși că doar dacă vei respecta toate tradițiile și obiceiurile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii tot anul. Una dintre principalele superstiții legate de această sărbătoare spun că nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, ai voie să ceri bani sau altfel de remunerare dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. 

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşază cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă Luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi grea, cu zăpezi mari.

Tradiția dinainte de Sfântul Dumitru care ar putea aduce

Tradiția “Focul lui Sumedru”, cea dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie, s-ar putea încheia cu amenzi, scrie Realitatea.net. Potrivit tradiției, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, există tradiția de a se aprinde focuri (focurile de Sâmedru), peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi. Pompierii avertizează însă că există pericolul de a izbucni incendii.

Obiceiurile pot fi practicate doar cu respectarea unor condiții. Oamenii ar trebui să fie foarte atenți la recomandările pompierilor pentru a evita incidentele neplăcute și amenzile care pot veni odată cu acestea. Siguranța este foarte importantă, mai ales că la acest obicei participă adesea și copiii.

"Utilizarea focului nu se admite la distanță mai mică de 40 de m față de locurile cu pericol de explozie, 10 m față de lemn, hârtie sau alte combustibile, fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare", a declarat Puica Nicolae de la ISU Argeș. 

Potrivit tradiției “Focul lui Sumedru”, cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul. Momentul cel mai așteptat este prăbușirea bradului incinerat. În funcție de direcția în care cade, se spune că se arată care sunt tinerii care urmează să se căsătorească în noul an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel