Tradiții de Crăciun în Dobrogea: Coarne de berbec, măști înfiorătoare şi tălăngi pentru alungarea spiritelor rele

Îmbrăcaţi cu blănuri de animale, cu măşti înfiorătoare pe faţă, coarne înalte pe creştet şi tălăngi imense legate la brâu, tinerii din Luncavița, județul Tulcea, păstrează obiceiul străvechi al Moșoilor, și, în sunet asurzitor și abur, alungă spiritele rele, vestesc Nașterea Domnului și aduc belșug.

În fiecare an, în ajunul Crăciunului, tineri deghizați în creaturi străvechi colindă satele dimprejur. Moșoii au pe ei o piele de vulpe, cu cojoc lung de lână, pe cap poartă coarne de cerb sau de berbec, iar faţa le este acoperită de o mască confecţionată din cătrună. La brâu sunt încinşi cu o centură lată de care sunt prinse tălăngi mari sau mai mulţi clopoţei.

Un vuiet puternic inundă ulița. Sunetul asurzitor și aburul care scapă de sub măștile pocite la asfințit ațintesc și uluiesc deopotrivă pe cei care privesc Moșoii, străvechii colindători din localitatea tulceană Luncavița, cei care alungă spiritele rele, vestesc an de an Nașterea Domnului și aduc belșug în casele localnicilor.

Zgomotul tălăngilor dă startul sărbătorilor de iarnă

Zgomotul produs de talanga Moșoilor se aude, pentru prima dată, în noaptea de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, și este semnalul de start al sărbătorilor de iarnă.

Dar festivalul de sunet, culoare și emoție are loc în ajunul Crăciunului, atunci când Moșoii strâng întreaga comunitate în jurul lor. Cei care sunt vor să vadă obiceiul străvechi vin în mica localitate tulceană doar pentru a simți fiorul sărbătorii „Moșoaielor".

Citeşte şi Mesaje de Crăciun 2019. Cele mai frumoase urări

Odată strânsă mulțimea, Moșoii coboară în centrul localității și defilează printre curioși, apoi se despart în cete de 20 și își pierd urma prin satele dimprejur, bat din poartă-n poartă, iar gospodarii îi primesc cu drag, pentru că Moșoii alungă spiritele rele, vestesc Naşterea Domnului și aduc belşug în casele gazdelor.

În 6 ianuarie, de Bobotează, se aude pentru ultima dată cântecul Moșoilor, semn că sfârșitul sărbătorilor de iarnă a venit. În tradiția locului, Moşoii reprezintă cele mai arhaice forme ale creştinismului, alungătorii tuturor relelor şi nenorocirilor de peste an.

Versurile colindelor care însoțesc Moșoii sunt păstrate cu sfințenie în forma lor arhaică și se cântă pe cete.

„Lerului cu căciuli mițoase,
Cu cojoace-ntoarse,
Lerului ei de-or chiuiră,
Oi dalbe-or porniră,
Pe-o gură de vale,
Prin florile tale..."

Conservarea sărbătorii străvechi a „Moșoaielor" și promovarea acestei datini unice an de an a făcut comuna Luncavița cunoscută printre cei iubitori de tradiții. De altfel, tinerii Luncaviței, costumați în creaturile preistorice, sunt chemați să colinde și să defileze la festivaluri naționale și internaționale, informează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel