Titularii de concesiuni, nemulţumiţi de modificarea legii offshore

Companiile din industria petrolieră critică modificarea legii offshore.

Companiile din industria petrolieră au criticat, marţi, adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN). 

"Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol şi gaze offshore din România şi vor descuraja investiţiile din Marea Neagră, cu consecinţa imediată a diminuării potenţialului de producţie suplimentară de hidrocarburi din zona offshore", se arată în comunicatul ARCOMN. "Asociaţia noastră consideră ca stabilitatea şi predictibilitatea mediului legislativ românesc, în general, şi a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioadă a contractelor de concesiune, reprezintă o condiţie esenţială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore", adaugă ARCOMN, asociaţie în rândul căreia se regăsesc companii precum ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil, Romgaz şi BlackSea Oil and Gas. 

Ce stabileşte actul normativ

Proiectul de lege, adoptat luni seară cu 175 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 30 de abţineri, stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat luni că, prin modificările aduse proiectului legii offshore s-a urmărit ca România să nu mai fie independentă energetic de Rusia. "Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească înseamnă că Romania devine una dintre puţinele ţări din lume care devin independente energetic. De asemenea, suprataxare zero nu putea fi acceptată, pentru că nu poţi ca stat român să nu încasezi absolut nimic", a declarat Dragnea în plenul Camerei Deputaţilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel