Tensiuni în Golful Persic. Iranul a arestat o navă petrolieră sud-coreeană

După ce au anuțat că vor relua îmbogățirea uraniului radioactiv cu 20%, autoritățile de le Teheran au arestat o navă petrolieră sud-coreeană.

Forțele maritime iraniene au arestat o navă sud-coreeană "pentru că polua Golful Persic cu substanțe chimice", pe fondul creșterii tensiunilor dintre Iran și SUA din ultimele zile de mandat ale președintelui Donald Trump.

Agențiile de știri iraniene au publicat fotografii care arătau bărcile de vitează ale Gărzii Revoluționare care escortează petrolierul MT Hankuk Chemi și au declarat că membrii echipajului navei, inclusiv cetățeni din Coreea de Sud, Indonezia, Vietnam și Myanmar, au fost reținuți. La acest moment, petrolierul este deținut în orașul portuar Bandar Abbas din Iran.

Coreea de Sud este indignată de gestul Iranului

Ministerul de externe al Coreei de Sud a cerut eliberarea imediată a navei și a declarat că forțele sud-coreene staționate în strâmtoarea Hormuz au fost trimise în zonă. Astăzi, Iranul a reluat îmbogățirea uraniului cu o puritate de până la 20%, într-o încălcare semnificativă a acordului nuclear din 2015, reducând timpul necesar pentru a atinge nivelul de armament (mai multe detalii AICI).

Iranul a început să încalce acordul în 2019, ca represalii pentru retragerea Washingtonului din acord și reimpunerea sancțiunilor SUA împotriva Teheranului. Îmbogățirea are loc la centrul Fordow, care a fost construit în interiorul unui munte, aparent pentru a-l proteja de bombardamentele aeriene. Acordul din 2015 nu permite îmbogățirea uraniului în acel loc, informează TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel