Iranul ÎNCALCĂ acordul nuclear. Teheranul a reluat îmbogățirea uraniului

Iranul a reluat îmbogățirea uraniului în cadrul programului nuclear. Autoritățile de la Teheran au încălcat, din nou, acordul nuclear din 2015.

Iranul a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a Națiunilor Unite, că în curând va începe să îmbogățească cu 20% uraniul, față de nivelul actual de 4,5% de îmbogățire, dar mult sub nivelul de 90% care este considerat necesar pentru producerea de arme atomice.

"Acum câteva ore a început procesul de injectare a gazului și primul produs de uraniu îmbogățit cu UF6", a spus Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al conducerii de la Teheran.

Inițial, Iranul s-a angajat să limiteze îmbogățirea uraniului cu 3,67%, ca parte a acordului nuclear. De asemenea, a fost de acord să exporte majoritatea uraniului îmbogățit și să nu permită nici o îmbogățire la Fordow, care urma să fie transformat într-un centru nuclear, fizic și tehnologic.

Reacție la retragerea SUA din acord

Exact la un an după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a retras unilateral din acord și a impus sancțiuni economice dure Iranului, Teheranul a luat decizia de a relua îmbogățirea uraniului. Autoritățile iraniene au susținut că pașii vor fi reversibili de îndată ce SUA și Europa își revin la propriile angajamente în cadrul acordului.

Totodată, Iranul solicită expulzarea inspectorilor AIEA, creșterea stocului său de uraniu, construirea de centrifuge avansate și revitalizarea reactorului de apă grea Arak, printre altele. În același timp, semnatarii europeni ai acordului nuclear au declarat că măsura de a crește îmbogățirea uraniului dăunează și mai mult acordului de referință, solicitând guvernului iranian să se abțină de la implementarea acestuia, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel