Templu Myanmar, refugiu pentru pitoni. Credincioșii se închină lor

Un templu budist din Myanmar s-a transformat în refugiu pentru pitoni la care se roagă credincioşii.

Dacă în alte religii, cum ar fi creştinismul, şarpele simbolizează răul, în Myanmar, acestor animale le-a fost dedicat un templu budist unde credincioşii vin să se roage pentru ca pitonii, care trăiesc în libertate, să le îndeplinească dorinţele, relatează joi AFP.

Unii şerpi sunt donaţi de credincioşi, alţii vin singuri din pădure sau s-au născut aici, a explicat Sandar Thiri de la templul Baungdawgyoke situat în apropierea oraşului Yangon şi cunoscut mai ales sub denumirea templul şerpilor'. Acest templu înconjurat de un lac, unde credincioşii ajung după ce străbat un pod de lemn, găzduieşte câteva zeci de pitoni de mai bine de zece ani, din momentul în care, potrivit legendei, primii doi şerpi au hotărât să se stabilească în acest loc.

Naga, o figură-chee

Şi în alte locuri similare din provincie, din Bago şi Mandalay, trăiesc şerpi, însă templul Baungdawgyoke este cel mai important. Aici, ei sunt prezenţi peste tot - unul se târăşte pe copacul lui Buddha, în mijlocul sălii de rugăciune, doi dorm pe pervazul unei ferestre deschise, iar alţii, aflaţi la picioarele unui călugăr, aşteaptă docili ca cei care trec pragul clădirii să depună bancnote de 1.000 de kyaţi birmanezi (0,5 euro) pe spate lor.

Naga, animal mitic în hinduism (cuvânt ce înseamnă şarpe în sanscrită), este o figură-cheie prezentă pe templele din Asia de Sud-Est unde este întâlnit un melanj de referiri budiste, hinduiste şi animiste. Reprezentări cu naga, gardienii bogăţiilor lumii subterane, pot fi adesea văzute sculptate în piatră la intrarea în temple. Iar pentru a ajunge la aceste construcţii ridicate pe coline, vizitatorii trebuie deseori să urmeze treptele unei scări a cărei balustradă are forma corpului faimosului şarpe naga. Însă, dacă în general naga sunt reprezentaţi sub formă de statuie sau de pictură, în Myanmar locuitorii se roagă la încarnările lor vii.

Nu vreau să atrag ghinon

'Am sosit aici pentru că simt că am o legătură cu şerpii', spune Kyi Kyi Win, un credincios în vârstă de 54 de ani care a venit să se roage şerpilor. Alţii, cum e cazul lui Nay Myo Thu, un fermier în vârstă de 30 de ani, au ajuns la templu pentru a aduce un şarpe găsit în câmpurile sale. Nu vreau să atrag ghinon prin uciderea unei creaturi. Prinderea şi donarea şerpilor îmi aduce în schimb noroc', spune el.

Odată ajunşi în templu, pietonii devin ei înşişi vegetarieni şi nu mai vânează prada, dă asigurări călugăriţa Sandar Thiri. 'Ei nu mai consumă carne sau peşte, nici chiar atunci când credincioşii le depun în faţa lor', a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel