EXCLUSIV  Telepsihologia, partea pozitivă din pandemie. Dr. Edmond Cracsner: A găsit un teren propice

FOTO: Freepik @DCStudio
FOTO: Freepik @DCStudio

Dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, a vorbit la Ultrapsihologie despre telepsihologie și impactul pe care pandemia l-a avut asupra serviciilor de specialitate.

Pandemia a adus societatea, în întregul ei, la un nou nivel, cu un accent important pe tot ceea ce a însemnat tehnologie, remote și activități online. Astfel, învățământul a trecut în formatul online, multe dintre activitățile economice, acolo unde a fost posibil, s-au desfășurat online, iar pe finalul pandemiei s-a mers în formatul hibrid, iar serviciile medicale au trecut în formatul de telemedicină. 

Dr.  Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, a vorbit la Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV, despre impactul pe care l-a avut pandemia din acest punct de vedere asupra serviciilor de psihologie, dar mai ales asupra beneficiarilor acestor servicii de specialitate. 

”Despre lucrul acesta se vorbește de mult timp, dar se pare că - din fericire, din nefericire, depinde pe ce parte a baricadei ne situăm - pandemia a adus mai repede în viața și practica profesională aspectul online. Partea de informație mai ușor de accesat, modalitatea în care persoanele, chiar din mediul lor securizant de acasă să intre relație profesională cu un psiholog.

Acest lucru s-a întâmplat nu numai în zona psihologiei, apropos de telepsihologie, ci și în alte domenii. Iată, în telemedicină, telepsihiatrie. De ce nu și în telepsihologie. Într-adevăr, zona informatică a găsit un teren propice. 

Intervențiile, aspectele de prevenție, dar și de intervenție online au devenit din ce în ce mai ușor de accesat și mai ușor de acceptat, din varii considerente - de la cele economice la cele legate de timp -, în sensul că devine mai puțin cronofagă relația cu psihologul.

Nu trebuie să mă mai deplasez, mijloace de transport, locuri de parcare. Plus distanțele, pentru că sunt colegi care oferă servicii psihologice nu doar persoanelor, beneficiarilor din România, ci și din străinătate. Vă dați seama că, într-o astfel de variantă, accesibilitate este enorm de  mare”, a declarat dr. Edmond Cracsner la Ultrapsihologie.

FOTO: Freepik @kroshka__nastya

Pandemia, ”gura de oxigen” pentru serviciile online

”Și, într-adevăr, cum spuneați, pandemia ne-a adus într-o astfel de de situație. A început cu învățământul, cu zona economică și bineînțeles și cu zona medicală, pentru că și aici s-au oferit consultații online sau eliberat rețete, s-au transmis scheme de tratament. Și bineînțeles că și în domeniul psihologiei, iar în psihologie am început prin acordarea serviciilor de voluntariat în perioada pandemiei. 

Cred că da, ne este cunoscut tuturor faptul acesta că s-au oferit pe bază de voluntariat intervenții, la început, telefonice și, ulterior, iată acum online. Dar există, spuneam, preocupări cu ceva vreme în urmă, înainte de pandemie, în care și în România există, sunt colegi profesioniști și persoane care oferă servicii profesionale pe platforme, pentru depresie, anxietate și burn-out. (...) 

Există și altele, acum mai recente, de terapie virtuală sau de roboterapie, programe dezvoltate de Universitatea Babeș-Bolyai, catedra de Psihologie Clinică și Psihoterapie. 

Există preocuparea și dorința de a integra, de a dezvolta modalitatea de oferire a serviciilor psihologice tocmai pentru a veni cât mai aproape de nevoile beneficiarului”, a mai spus dr.  Edmond Cracsner.

Citește și: De ce românii nu apelează mai des la serviciile psihologilor. Dr. Edmond Cracsner: Beneficiarul este purtat între medic și psiholog. Este un impediment

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel