Țările de Jos intenționează să găzduiască refugiați pe nave de croazieră. Inițiativa, descrisă drept „absurdă” și ilegală

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Planurile de a găzdui refugiații care sosesc în Țările de Jos pe vase de croazieră au fost descrise drept „absurde” și ilegale.

Trei nave mari au fost deja puse în funcțiune, iar una urmează să fie ancorată în Velsen, lângă IJmuiden, în Olanda de Nord, deși miniștrii se străduiesc să găsească alte porturi.

Oficialii examinează, de asemenea, modul în care pot permite refugiaților libera circulație pe și în afara navelor..

Se spune că mișcarea este necesară din cauza lipsei de spațiu în centrele pentru refugiați, având în vedere numărul mare de ucraineni care fug de războiul lui Vladimir Putin.

Aproximativ 3.000 de refugiați ar putea fi găzduiți pe vasele de croazieră din septembrie, conform planurilor convenite de cabinetul olandez la începutul acestei săptămâni.

Refugiații au fost forțați să doarmă pe iarbă în fața unui centru de din satul Ter Apel din nordul Țărilor de Jos din cauza lipsei de spațiu, situație despre care guvernul spune că nu va fi rezolvată timp de cel puțin două săptămâni.

Guvernul a înfuriat și mai mult ONG-urile, sugerând că oamenii din Ucraina nu vor fi puși pe nave, spre deosebire de refugiații din alte părți.

Consiliul pentru refugiați, VluchtelingenWerk, a descris ideea de a plasa solicitanții de azil pe nave drept „absurdă”.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Primirea solicitanților de azil este acum mult sub standard. O navă de croazieră ca măsură temporară este deja mult mai bună decât un adăpost mediu de urgență pentru criză. Dar este o altă poveste dacă îi lași să plutească pe mare.

„Nu ai nevoie de cercetare pentru a crede că nu poți face asta oamenilor care au fugit de război și violență.”

Rusia susține că refugiații ucraineni din Europa sunt ”pur și simplu pierduți și se vor confrunta cu o soartă de neinvidiat”

Un reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe crede că refugiații ucraineni din Europa se vor confrunta cu o ”soartă de neinvidiat” într-un moment în care viața a început să se îmbunătățească în regiunile ocupate de ruși.

Maria Zakharova, reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe, a spus că refugiații ucraineni care s-au mutat în Europa nu au reușit să-și găsească de lucru și că ”sunt pur și simplu pierduți”.

Ea a mai spus că standardul de viață se ”îmbunătățește” în regiunile capturate de Rusia și că infrastructura este dezvoltată în aceste teritorii pentru prima dată în trei decenii, a raportat TASS.

De asemenea reprezenantul Ministerului rus de Externe a mai subliniat că ucrainenii refugiați care au călătorit în Europa nu au reușit să-și găsească de lucru până în acest moment.

Este pertinent să menționăm aici că ucrainenii și-au părăsit casele și s-au mutat în alte națiuni pentru a scăpa de război de când Rusia a lansat o ofensivă în Ucraina. Potrivit UNHCR, aproximativ 5.827.832 de persoane au părăsit Ucraina și trăiesc în Europa de la începutul conflictului militar.

Zakharova l-a numit l-a învinuit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski , susținând că el și SUA sunt principalii responsabili pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ea a acuzat forțele armate ucrainene de bombardarea infrastructurii civile și de uciderea copiilor. 

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați a declarat că 9.172.153 de persoane au părăsit Ucraina și s-au mutat în alte națiuni de când forțele ruse au lansat o ofensivă la Kiev. Potrivit UNHCR, 5.827.832 de persoane au călătorit în țările UE după ce Rusia a început invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Într-un raport recent al ICNUR se arată că aproximativ două treimi dintre refugiații ucraineni se așteaptă să rămână în țările lor gazdă până când ostilitățile vor înceta și situația de securitate din națiunea lor se va îmbunătăți.

Raportul intitulat ”Vieți în așteptare: profiluri și intenții ale refugiaților din Ucraina”, se bazează pe interviuri cu aproximativ 4.900 de refugiați ucraineni din Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Polonia, România și Slovacia, între mijlocul mai și jumătatea lunii iunie 2022, relatează Republic World.

Majoritatea respondenților la sondaj și-au exprimat speranța de a se întoarce la casele lor cel mai devreme, potrivit cercetării. Refugiații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul lor din cauza războiului în curs dintre Rusia și Ucraina. 

Potrivit raportului ICNUR, 16% dintre oameni plănuiesc să se întoarcă în Ucraina în următoarele două luni, 15% dintre ei intenționând doar să rămână pentru o perioadă scurtă de timp pentru a vizita rudele, a colecta provizii sau pentru a ajuta membrii familiei să plece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel