Tăriceanu, vot în Senat pentru urmărirea penală. Cum se apără liderul ALDE

Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu

Senatul dezbate cererea DNA cu privire la începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a transmis un mesaj înaintea începerii votului pentru a stabili dacă cer sau nu urmărirea penală.

Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că senatorii vor trebui să aibă o dublă evaluare la votul privind ridicarea imunității în cazul acestuia. El susține că senatorii vor trebui să analizeze dacă acuzația DNA este clară și corectă și dacă ancheta penală nu urmărește scopuri de natură politică.

„Senatul a fost sesizat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție cu o cerere de urmărire penală formulată la adresa mea, în calitate de fost Prim-ministru, însoțită de o selecție a materialului de cercetare penală. Prin procedura declanșării urmăririi penale de către alte autorități publice decât organele de urmărire penală, prevăzută de art. 109 din Constituție, se stabilește o garanție constituțională de ordin procedural, menită sa ocrotească interesul public, și anume realizarea actului de guvernare prin exercițiul mandatului. Această garanție impune ca autoritatea decizională, în cazul nostru Senatul, să întreprindă o dublă evaluare", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul Senatului.

Vezi și: Vot crucial pentru Călin Popescu Tăriceanu în Senat, la solicitarea DNA

El a afirmat că senatorii vor trebui să analizeze, înainte de a vota ridicarea imunității acestuia pentru a începe urmărirea penală, două aspecte:
„a) Dacă acuzația adusă în referatul DNA este clară, precisă, corectă și serioasă și dacă se bazează pe elemente de fapt și de drept incontestabile și suficient de conturate pentru a permite apărarea, cu respectarea art. 6 și 7 din Convenția europeană a drepturilor omului.
b) Dacă ancheta penală nu urmărește scopuri de natură politică, ce vizează împiedicarea exercitării, în condiții normale, a mandatului de senator", a adăugat Tăriceanu.

Plenul Senatului dezbate, la ora transmiterii acestei știri, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. La finalul dezbaterii, senatorii vor vota ridicarea imunității în cazul acestuia.

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel