Tăriceanu, atac la Guvern: Îmi rezerv posibilitatea de a sesiza CCR

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că își rezervă posibilitatea de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Codul penal și Codul de procedură penală.

"Vorbind despre ordonanța de urgență pentru modificarea a peste 140 de articole din Codul penal și din Codul de procedură penală, am văzut, din păcate, în spațiul public puține voci, opinii care să ia atitudine împotriva acestei practici pe care Guvernul a adoptat-o. Trebuie să subliniez faptul că, din experiența mea de prim-ministru și de parlamentar, nu putem să gândim că o astfel de procedură va fi utilizată de actualul Guvern. De altfel, vă imaginați că, dacă eu, la momentul la care exercitam această funcție, aș fi dorit să fac o astfel de modificare a Codului penal sau a Codului de procedură prin ordonanță, probabil că aș fi stârnit o furtună. Există o problemă serioasă dincolo de această chestiune procedurală, care este anormală, și anume: Curtea Constituțională, nu o dată, a sancționat modificările care sunt aduse legislației privitoare la drepturile și libertățile fundamentale prin ordonanță de urgență. Modificările referitoare la aceste probleme care țin de fundamentul democrației, drepturile și libertățile individului nu pot fi făcute prin ordonanță de urgență, de aceea îmi rezerv posibilitatea de a sesiza CCR și am dat astăzi în lucru departamentului legislativ să studieze această chestiune și să pregătească, dacă avem baza juridică, să sesizăm Curtea", a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului.

[citeste si]

El a adăugat că există mai multe inițiative legislative care modifică cele două Coduri și care se află în dezbateri parlamentare iar Guvernul nu are dreptul să intervină prin ordonanță în momentul în care aceste propuneri sunt în procedură parlamentară.

"Direcția legislativă se va ocupa de inventarierea tuturor acestor propuneri și aici va fi încă un element suplimentar pe care probabil voi decide sesizarea CCR. Până pe data de 6 iunie vor fi pregătite aceste lucruri, când activitatea Parlamentului va fi reluată", a menționat Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel