EXCLUSIV  Tânărul surdo-mut care a absolvit Facultatea de Jurnalism vrea să schimbe legea. Viața bate filmul - caz UNIC în Europa

Mihai Pariş, tânărul surdo-mut care a fost admis la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării în 2016, a absolvit alături de ceilalţi colegi ai săi. DCNews a stat de vorbă cu mama lui, Ionica Tarău, şi a aflat cum au fost aceşti trei ani pentru Mihai, dar şi ce planuri are tânărul în continuare. 

Mihai a absolvit cu brio anul acesta Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. A reuşit să obţină 7,20 la scris şi 8 la proba practică. Acum, Mihai se bucură de vacanţă, însă de la 1 septembrie acesta va începe să lucreze.

"Mihai a simţit nevoia să ia o pauză de o lună sau două luni, pentru că s-a simţit foarte obosit, nu a fost uşor. A trebuit să se ridice la nivelul celor care aud şi comunică verbal. Îşi doreşte să lucreze începând cu 1 septembrie. Nu vrea să meargă nicăieri cu mine, ca mamă interpret. Îşi doreşte să îl însoţească un alt interpret şi să transmită ceea ce spune el, pentru a se elimina suspiciunea că mama îşi doreşte ceva", a spus Ionica Tarău pentru DC News.

Primul an de facultate

Ionica Tarău a dezvăluit cum a fost primul an de facultate pentru Mihai.

"Primul an a fost uşor pentru că am învăţat împreună. În primul an el a fost integralist, eu am avut o restanţă. Nu am tradus niciodată la evaluările lui, au fost alţi profesori care au tradus şi l-au evaluat. Mihai a fost la o grupă de studenţi la Jurnalism, la ID, o grupă pentru care am doar cuvinte frumoase, respect şi preţuire. Aceşti tineri l-au integrat pe Mihai în grupul lor foarte bine. De asemenea, nu există cuvinte de mulţumire profesorilor care i-au adaptat cursurile pe înţelesul lui, cu interpret de fiecare dată", a mai spus Ionica Tarău pentru DC News.

Deşi a fost şi ea admisă la facultate împreună cu fiul ei, Ionica Tarău a renunţat după primul an deoarece Mihai şi-a dorit să fie independent. Tânărul surdo-mut are planuri de viitor măreţe. Acesta îşi doreşte să lucreze într-o instituţie a statului.

Vrea ca vocea surzilor să fie auzită până în Parlament

"Mihai îşi doreşte foarte mult să schimbe legea electorală. Vrea să transmită surzilor informaţiile de interes public şi, în mod special, informaţii care sunt legate de campaniile electorale, pentru ca surzii să nu mai fie manipulaţi prin imagine, prin poze. Şi surzii trebuie să cunoască fiecare program electoral, acesta este visul lui Mihai", a mai spus mama tânărului.

"Îşi doreşte să lucreze în Ministerul Educaţiei. Nu cred că va reuşi pentru că are nevoie de un interpret şi Ministerul Educaţiei nu are un interpret. Cineva ar trebui să rupă această barieră. Mihai îl are ca model pe Mihai Tomescu, cel care a fost preşedinte la ANPD, un domn nevăzător. De la momentul acela... lui i s-a insuflat ideea că dacă un nevăzător poate avea o funcţie, atunci şi un surd-mut poate deţine o funcţie".

Deşi îşi putea petrece vacanţa la munte sau la mare, Mihai a ales să meargă într-o staţiune de recuperare, la Sărata-Monteoru, împreună cu un bătrân, o persoană care nu mai are pe nimeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel