Sute de medici, proteste în fața Caselor de Asigurări de Sănătate din mai multe județe

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Medici de familie și din ambulatoriile de specialitate protestează în fața Caselor de Asigurări de Sănătate.

Sute de medici de familie și din ambulatoriile de specialitatea protestează în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a CAS Prahova, respectiv în fața Prefecturii Arad, nemulțumiți de scăderea valorii punctului per serviciu, modificare propusă într-un proiect pus în transparență decizională de CNAS.

Medicii au afișat pancarte cu mesaje clare, precum ”Nu vă bateți joc de medici!”, ”Vrem venituri decente”, ”Plătim taxe - avem dreptul la sănătate”, ”Nu distrugeți medicina de familie”, ”Unde au dispărut banii din sănătate?”, ”Guvernul produce haos în Sănătate”, ”Guvernul propune scăderea cu 50% a calității serviciilor medicale” sau ”Loviți în pacienți, nu doar în medici!”

CNAS a publicat în transparență decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate.

Potrivit proiectului, valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita - 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară - 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate - 3,3 lei.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferință de presă, că se propun ”scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie și pentru ambulatoriul de specialitate.

De asemenea, dr. Alexiu a explicat că, dacă nu se prelungește contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere - internare, rețete compensate, concedii medicale. ”De câte ori au fost astfel de situații, noi am asigurat urgențele”, a punctat Sandra Alexiu.

Colegiul Medicilor Prahova susține protestul

Colegiul Medicilor Prahova a transmis, marți, că va susține orice formă de protest pe care medicii din asistența medicală primară și din ambulatoriul de specialitate vor hotărî să o adopte.

”Acțiunile întreprinse de CNAS trebuie să asigure atât protecția cetățenilor, cât și a furnizorilor de servicii medicale din sistemul public de sănătate, menținerea unei sănătăți publice corespunzătoare impunând o finanțare corespunzătoare, iar nu măsuri de austeritate care dovedesc imprudență și amatorism în gestionarea sistemului public de asigurări sociale de sănătate”, a transmis Colegiul Medicilor Prahova, conform Agerpres.

Bugetul Sănătății, creștere cu 5%, dar de fapt e o tăiere drastică a veniturilor

Președintele filialei Arad a Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală, Adrian Dărăbanţiu, a declarat că ”deși bugetul alocat Sănătății în 2024 are o creștere de aproximativ 5%, se prevede tăierea veniturilor medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriul de specialitate cu peste 30%”.

Citește și: Pauliuc: Am trăit s-o vedem și pe asta. Ministrul Rafila ne spune că nu are nicio atribuție în rezolvarea revendicărilor medicilor de familie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel