Surpriză la alegerile prezidențiale din Columbia. Opozantul de stânga Gustavo Petro și un independent milionar, denumit 'Trump al Columbiei', ajung în turul 2

Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels

Opozantul de stânga Gustavo Petro s-a plasat lejer în frunte duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Columbia şi se va confrunta în turul doi cu un candidat independent, antreprenorul populist milionar Rodolfo Hernandez, un rezultat surpriză ce marchează o derută istorică a dreptei tradiţionale, relatează luni France Presse şi DPA.

Favorit în sondaje pe toată durata campaniei, senatorul Petro, ex-luptător de gherilă devenit social-democrat, un economist şi fost primar al Bogotei, a obţinut 40,32% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale după numărarea a 99% din sufragii.

El se va confrunta la 19 iunie cu milionarul Rodolfo Hernandez, un personaj controversat, poreclit adesea de presa locală "Trump columbian" şi care seamănă cu Berlusconi, clasat pe locul al doilea cu 28,20%.

Susţinut de întregul establishment şi elitele tradiţionale ale ţării, candidatul conservator Frederico Gutierrez, alias "Fico", s-a plasat pe locul al treilea cu 23,87% şi a chemat la vot în favoarea lui Hernandez în turul doi.

În opinia tuturor observatorilor, Petro, în vârstă de 62 de ani, a reuşit să exploateze dorinţa puternică de schimbare manifestată de columbieni în faţa inegalităţilor şi corupţiei.

Cei patru ani de mandat al preşedintelui conservator în exerciţiu Ivan Duque, care nu a putut candida pentru realegere, conform constituţiei, nu s-au remarcat prin nicio reformă de fond. Ei au fost marcaţi de pandemie, recesiune, proteste masive antiguvernamentale în oraşe şi agravarea violenţei grupurilor armate în mediul rural.

"Acest vot este un mesaj către lume că o eră se apropie de sfârşit", a comentat Petro, în uralele susţinătorilor săi.

Este a treia oară când Petro candidează la alegerile prezidenţiale. De data aceasta, el o are drept "colistieră" pentru vicepreşedinţie pe Francia Marquez, o activistă afro-columbiană, carismatică, cu un discurs feminist şi antirasist.

Accesul său la magistratura supremă ar fi un seism politic...



Accesul său la magistratura supremă ar fi un seism politic într-o ţară unde conservatorii au monopolizat puterea de decenii.
Columbia este în mod tradiţional conservatoare, în ciuda faptului că este afectată de inegalitate socială. Violenţa din partea grupurilor de gherilă de-a lungul deceniilor de război civil a deteriorat imaginea politicii de stânga.

Stânga lui Petro a apărut ca o forţă întărită în urma alegerilor parlamentare din martie. Dacă va fi ales, el ar deveni primul preşedinte de stânga al Columbiei.

Peste 39 milioane de columbieni așteptați la urne



Peste 39 milioane de columbieni au fost eligibili să voteze duminică.

Columbia a suferit un război civil între forţele armate, grupuri de gherilă de stânga şi paramilitari de dreapta timp de peste 50 de ani. Peste 220.000 de persoane au fost ucise şi milioane strămutate. Un acord de pace istoric cu rebelii FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) a fost semnat în 2016.

Ţara a cunoscut recent o nouă explozie a violenţei, în special în zonele rurale. Aproximativ 300.000 de poliţişti şi soldaţi au fost desfăşuraţi duminică pentru a-i proteja pe alegători, angajaţii birourilor electorale şi candidaţi, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel