Summit UE, Sibiu. Iohannis: România contează, românii contează!

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se reunesc, joi, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că reuniunea de la Sibiu arată că "românii contează în Europa". "Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!", a afirmat, miercuri, şeful statului. 

Summitul, găzduit de preşedintele Iohannis, se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 


Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk

 

Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog. "Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune", a punctat înaltul oficial. 

El s-a referit şi la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. "După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 - 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie", a amintit Tusk. Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice. 

Centrul oraşului Sibiu este rezervat summitului



Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. 

Momentele centrale se vor desfăşura în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe, pentru jurnaliştii ce vor relata, dar şi pentru control acces. Summitul informal va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel