Studiu. Gravidele care folosesc paracetamol, risc pentru nou-născuți

Paracetamolul luat în timpul sarcinii poate afecta comportamentul nou-născutului, potrivit cotidianului britanic The Independent.

Un studiu sugerează faptul că femeile, care iau paracetamol în timpul sarcinii, riscă să aibă copii cu probleme de comportament. Oamenii de știință au descoperit o legătură între mamele în așteptare, care folosesc analgezicul și bebelușii acestora care sunt hiperactivi, având probleme emoționale. Paracetamolul este cel mai popular calmant din lume și este singurul care se consideră sigur de luat în timpul sarcinii. Însă, un număr tot mai mare de cercetări sugerează că ar putea dăuna dezvoltării copiilor în pântece, studii făcând legătura cu astmul, infertilitatea și autismul. În ultimele cercetări, efectuate de Universitatea din Bristol, oamenii de știință au examinat datele de la 14.000 de copii cu vârste cuprinse între șase luni și 11 ani. 

Folosind chestionare și informații școlare din studiul „Copii anilor 90”, cercetătorii au analizat rezultatele testelor de memorie, IQ, temperament și comportament ale tinerilor. Acest lucru a fost comparat cu datele care arată cât de frecvent au luat mamele lor cu paracetamol între 18 și 32 de săptămâni de sarcină. Studiul a descoperit o „legătură cauzală” între luarea paracetamolului și problemele de comportament la copii, inclusiv hiperactivitatea și tulburarea deficitului de atenție.

Efectele au fost cele mai puternice când copiii aveau trei ani, dar au încetat când tinerii au terminat școala primară. Băieții păreau a fi mai susceptibili decât fetele la posibilele efecte comportamentale ale medicamentului, a informat jurnalul Epidemiologie pediatrică și perinatală. Studiul a adus noi avertizări pentru femeile însărcinate să utilizeze doar cea mai mică doză posibilă de paracetamol pentru cel mai scurt timp.

Gravidele trebuie să fie prudente

Profesorul principal al studiului, profesorul Jean Golding, a declarat: „Descoperirile noastre se adaugă la o serie de rezultate referitoare la dovezi ale posibilelor efecte adverse ale luării de paracetamol în timpul sarcinii, cum ar fi probleme cu astmul sau comportamentul la urmași. Acesta subliniază faptul că femeile trebuie să fie prudente atunci când iau medicamente în timpul sarcinii și să solicite sfaturi medicale, acolo unde este necesar. ”

Dr. James Dear de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, a spus: „În prezent, în opinia mea, femeile ar trebui să utilizeze cea mai mică doză de paracetamol pentru cel mai scurt timp.' Dar, oamenii de știință au adăugat că există dovezi infecții materne și inflamația poate afecta negativ creierul bebelușului. Acest lucru înseamnă că este posibil ca motivul pentru care a luat paracetamolul - mai degrabă decât medicamentuiul în sine - ar putea fi cauza unor probleme de comportament.

Dr. Pat O'Brien, de la Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi, a declarat: „Aceste rezultate demonstrează doar o asociere între utilizarea paracetamolului și rezultatele adverse. 'Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cauza. Sfatul actual este că paracetamolul rămâne sigur în tratamentul durerii ușoare până la moderate la femei în timpul sarcinii și alăptării.'

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel