STS dă vina pe Orange, Vodafone sau Cosmote și IGSU în cazul accidentului aviatic din Apuseni

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Adrian Fulea, a explicat, referitor la accidentul aviatic din Apuseni, că STS nu interpretează date și nu realizează hărțile în baza cărora se fac căutările. De interpretarea informațiilor se ocupă Inspectoratul General de Urgență, a arătat Fulea. Tot ce face STS este să transmită la dispeceratele de urgență datele primite de la celula operatorului de telefonie mobilă. Colonelul a precizat că datele transmise de STS au fost corecte, dar că suprafața foarte mare a arealului de căutare se datorează amplasării celulelor operatorului de telefonie mobilă.

STS spune că a înregistrat primul apel  la 112 la 16:16 și a trimis datele "către dispeceratele de urgență ale ISU Cluj, la ora 16:20, la aceeași oră către serviciul județean de ambulanță Cluj, către IJP CLuj, IJJ Cluj, la aceeași oră, 16:20, către Centrul de Operații Aeriene al MApN, la 16:22 și 16:27, către Romatsa, către Salvamont Brașov și către elicopterul din Târgu Mureș".

"Localizarea la locul evenimentului s-a făcut pe baza informațiilor furnizate de către operatorii de comunicație mobile, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta și a fost pus, așa cum v-am spus, la dispoziția instituțiilor care au participat la operațiunea de căutare și salvare", a mai spus Fulea, marți seara, la România Tv.

Întrebat de ce apelul a fost recepționat în județul Cluj, deși accidentul aviatic se petrecuse în județul Alba, oficialul STS a arătat, fără să fie explicit, că asta s-a petrecut din cauza celulelor operatorului de telefonie mobilă. "Apelul a ajuns la centrul 112 Cluj. Celula operatorului de telefonie mobilă se află în județul Cluj. (...) Ambele celule de telefonie mobilă ale operatorului de telefonie mobilă sunt în Cluj. Acestea acoperă și o parte din județul Alba"

Adrian Fulea a adăugat că "arondarea la centrele 112 se face de către operator în funcție de poziționarea geografică".

Fulea a subliniat că STS nu interpretează datele, ci le trimite în format brut mai departe, astfel că arealul mare de acoperire se datorează celulelor foarte dispersate ale operatorului de telefonie mobilă.

"Datele pe care le primim de la operatorul de telefonie mobilă nu le interpretăm noi, le transferăm de urgență către serviciile de urgență (...) Informațiile au ajuns și la dispeceratul din județul Alba", a spus purtătorul de cuvânt al STS.

"Poziția pe care am dat-o noi a fost cea corectă. Datele au fost cele corecte. Zona a fost cea corectă pe baza informațiilor primite de la operatorul de comunicații mobile. Operatorul a comunicat acele informații care s-au dus la dispeceratele de urgență", a mai spus Fulea.

Fulea: IGSU interpretează datele

La insistențele moderatorilor, care încercau să afle cine interpretează datele brute trimise de STS, Adrian Fulea a spus că "harta o citesc cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și serviciile de urgență și cei cărora le-a fost pusă la dispoziție. IGSU a coordonat această activitate de căutare și salvare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel