Structura CNA se modifică din 20 decembrie

CNA
CNA

Structura CNA se modifică: Vasile Buda, Maria Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu își încep mandatele pe 20 decembrie alături de Răsvan Popescu și Lorand Turos care rămân în componența noului Consiliu, potrivit Mediafax.

Autor: Andreea Stegărescu

Ultima şedinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului în actuala componență, adică, Răsvan Popescu - preşedinte, Ioan Onisei - vicepreşedinte, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin - Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Mircea-Valeriu Deacă, Constantin Duţă şi Mihai Mălaimare – membri, ar fi trebuit să se desfăşoare, astăzi, pe 18 decembrie. Dar ședința nu s-a putut desfăşura din lipsa cvorumului legal, la care trebuie să fie prezenți cel puţin 8 din cei 11 membri ai Consiliului.

Motivul pentru care structura CNA urmează să se modifice este faptul că mandatele lui Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu şi Mircea Deacă expiră.

Noii membri ai CNA îşi încep în mod oficial mandatul pe 20 decembrie 2012, potrivit Hotărârii Parlamentului numărul 44 din 30 octombrie 2012, publicată în Monitorul Oficial pe 31 octombrie 2012.

Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA. Mandatul acestora va fi pentru o perioadă de şase ani.

Potrivit unor surse din CNA, întrucât mandatele celor şase membri ai CNA expiră pe 21 decembrie 2012 (ultima lor zi de muncă, când se împlinesc şase ani de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Parlamentului numărul 49 din 19 decembrie 2006, n.r.), iar noii membri ai Consiliului îşi încep mandatele pe 20 decembrie, timp de două zile (pe 20 şi 21 decembrie), CNA va avea 15 membri, în loc de 11 aşa cum prevede Legea audiovizualului.

Totuși, alte surse din CNA spun că situația poate fi interpretată şi astfel: mandatele celor şase membri ai CNA expiră, de fapt, pe 19 decembrie 2012, întrucât cei şase ani de mandat se calculează de la data la care Parlamentul a hotărât numirea, respectiv 19 decembrie 2006, şi nu de la publicarea ei în Monitorul Oficial, pe 22 decembrie 2006.Chestiunea celor două zile de suprapuneri de mandat este importantă, pentru că pentru respectivele zile instituţia CNA ar trebui sau nu să plătească 17 salarii de membru al CNA, în loc de 11 salarii cât trebuie să plătească în conformitate cu numărul legal de membri stabilit de Legea audiovizualului.

Prima ședință în formulă nouă este programată după Crăciun pe 27 sau 28 decembrie, în care se vor alege preşedintele şi vicepreşedintele CNA.

CNA este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. El are și rolul de a elibera licenţe audiovizuale.Funcţia de membru al CNA este asimilată funcţiei de secretar de stat.Consiliul se întruneşte, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel