SRI: Rolul României în drumul spre ISIS

SRI nu a identificat pe teritoriul României lupi singuratici. Ei sunt cei care au comis atacuri în Franța, Germania sau Belgia. Fenomenul rămâne o problemă majoră de siguranță națională în condițiile unei acțiuni popagandistice a Daesh. 

"Fenomenul actorilor singulari, alături de cele ale "foreign fighters" (n.r. luptători străini) şi "returnees" (n.r. luptători întorşi), rămâne o problemă majoră, în special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (în mod special cea derulată în mediul virtual) şi a îndemnurilor repetate la jihad individual în Occident, care au amplificat riscul unor acţiuni de tipul "solo terrorism", anunţă Serviciul Român de Informaţii.

Experții antitero au creat un profil al acestul tip de luptător. Atacatorii care acţionează singuri în Europa sunt şi cei care nu au reuşit să plece în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste Stat Islamic.
 
Lasse Lindekild, profesor la Universitatea Arhus din Danemarca susține, potrivit Digi24, că "Atunci când oamenii vor cu adevărat să plece în Siria şi să facă ceva, dar din diferite motive nu pot să o facă, nu au resursele, nu au conexiunile, nu au legăturile sociale care să facă asta posibil, atunci fac ceva în loc acasă". 
 
Statistica arată că 31.000 de străini au plecat în regiunile controlate de ISIS, din care 6.000 de europeni. SRI susține că România este pe ruta secundară a acestor persoane în drum spre Irak și Siria, mai precizează sursa citată. "România nu este o rută principală de tranzit pentru "foreign fighters", ci se află pe unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora spre Siria ori Irak, fiind identificate doar situaţii punctuale de luptători străini care au încercat să tranziteze ori au accesat teritoriul naţional", precizează SRI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel