Sorin Cîmpeanu, întâlnire neștiută. Discuții-cheie pentru bugetul pe 2016

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) s-a întâlnit, vineri, cu premierul interimar Sorin Cîmpeanu, cu ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, dar și cu secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Gigel Paraschiv. 

Discuțiile au vizat proiectul de buget pentru anul 2016. Demnitarii au luat în calcul propunerile CNMR la acest proiect. Întâlnirea a mai vizat discutarea situației absorbţiei fondurilor structurale pe actualul exerciţiu financiar, precum şi prezentarea şi discutarea Planului Naţional pentru Modernizarea României propus de Coaliţie.

Reprezentanții Coaliției au cerut  încurajarea investițiilor străine în domeniul cercetării, prin taxe zero pentru cei care dezvoltă parcuri de cercetare pe lângă universități sau institute academice împreună cu mediul privat, precum și menținerea ritmului de creștere a absorbtiei fondurilor europene în domeniul cercetarii. Alte solicitări ale reprezentanților Coaliției au vizat alocare de 4,5% din PIB pentru educație, 1,5% pentru sistemul de apărare, 0,5% pentru cercetare şi cu 0,5% mai mulţi bani pentru sănătate.

[citeste si]

"Prioritățile bugetului pe 2016 sunt, din punctul de vedere al Guvernului, alocări suplimentare pentru pensii și salarii, pentru sănătate, investiții, apărare, educație și cercetare. Intenţia noastră în creionarea bugetului este de a aloca 4,5% din PIB pentru educație și majorarea cu 50% a bugetului pentru cercetare", a precizat premierul interimar Sorin Cîmpeanu, potrivit aid-romania.org

Secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Gigel Paraschiv, a reiterat sprijinul Guvernului pentru domeniul educației si cercetării, arătând că, în acest moment, în proiectul de buget pentru 2016, alocarea pentru cercetare va creşte cu 33%, cea pentru finanţarea de bază a învățământului superior cu 22%, iar cea pentru burse cu 16 procente. În cadrul discuţiilor a reieşit şi faptul că bugetul pe 2016 va cuprinde şi aproximativ 6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate. Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, i-a asigurat pe reprezentanții Coaliției Nationale pentru Modernizarea Romaniei ca vor fi luate toate măsurile pentru a nu se întârzia rambursările pentru proiectele dezvoltate pe fonduri europene, în acest sens fiind organizate întâlniri cu toate organismele intermediare implicate în gestionarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel