Sondaj Inscop: Peste 50% dintre români vor reintroducerea armatei obligatorii

Peste jumătate dintre români vor din ce în ce mai mult reintroducerea stagiului militar obligatoriu, relevă un sondaj realizat de Inscop Research, la comanda cotidianului "Adevărul".

Cercetarea arată că 58,4% dintre români consideră că în România ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu, în timp ce 31,1% dintre respondenți spun NU, 10,5% reprezentând procentul non-răspunsurilor.

Acordul cu reintroducerea armatei obligatorii creşte odată cu vârsta, tinerii fiind cei mai puțin dispuși să susțină o astfel de perspectivă. Pe categorii de vârstă, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu s-au exprimat favorabil 48% — între 18 și 34 ani, 57,2% — între 35 și 49 ani, 64,4% — între 50 și 64 ani.  67% dintre persoanele care au vârsta de 65 de ani și peste și-au exprimat acordul pentru o astfel de măsură, în timp ce 24,6% dintre cei intervievați s-au opus. 

Recrutare război. Refuzul tinerilor de a lupta pentru România, considerat normal de psihologi și politicieni

Referitor la același subiect, 61,5% dintre bărbați își exprimă acordul cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în timp ce doar 55,3% dintre femei se declară de acord cu o astfel de măsură. 

Disponibilitatea mai mare de acord față de stagiul militar obligatoriu se întâlnește, potrivit studiului, la persoanele cu studii primare (64,4%), față de cea arătată de cei cu studii medii (59,7%) sau de persoanele cu studii superioare (48,1%).

Mediul rural (63,1%) este ceva mai favorabil măsurii decât cel urban (54,8%).

"Apetitul" pentru serviciul militar obligatoriu este mai mic la locuitorii din regiunile Muntenia-Oltenia-Dobrogea (54,2%), Banat-Crişana-Maramureş (55,4%), Transilvania (53,2%), comparatic cu cel al locuitorilor din Moldova-Bucovina (75,6%) – zona mai defavorizată din punct de vedere socio-economic, dar şi cea mai apropiată de tulburările de dincolo de graniţa de est.

De asemenea, 64,9% dintre persoanele cu venituri mici sunt de acord cu o astfel de măsură. La venituri medii, procentul este de 61,2%, iar la venituri ridicate — 47,6%.

54,8% dintre locuitorii din mediul urban sunt acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu iar în mediul rural, 63,1%.

Tinerii români nu vor să lupte în Ucraina. Sondaj șoc

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului a fost multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy