SNCSP -Tudorel Toader. Ministrul răspunde acuzațiilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacționat după ce a fost acuzat de către Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune că a făcut afirmaţii care nu corespund adevărului.

"Legea a intrat în vigoare de câteva zile, vocaţia este pe viitor, judecătorii vor analiza cererile de liberare condiţionată. Când judecătorii vor libera condiţionat, vor stabili condiţiile şi abia în legătură cu aceia probaţiunea are competenţe după lege, pe care şi le îndeplineşte. (...) Probaţiunea are treabă numai în ipoteza liberării condiţionate şi nu are probaţiunea competenţe când pedeapsa e considerată efectiv executată şi el iese din penitenciar", a declarat Toader, la sediul CSM. 

Ministrul a explicat care sunt diferenţele între cele două situaţii, liberarea după executarea integrală a pedepsei şi liberarea condiţionată. 

"Cel care iese din penitenciar prin executarea integrală a pedepsei pleacă acasă din prima zi, nu ai voie să-l ţii nicio oră, nicio zi peste durata hotărârii, pentru că se numeşte lipsire de libertate în mod ilegal. (...) Prin urmare, când se execută integral pedeapsa iese din penitenciar fără intervenţia judecătorului, fără hotărâre judecătorească, pe cale administrativă, fără condiţii (...) şi probaţiunea nu mai are nimic a face în această situaţie. A doua ipoteză este cealaltă, când zilele din cele care se consideră executate, şase la 30, se adună cu cele executate efectiv, se consideră că fracţia e îndeplinită, el dobândeşte vocaţie la liberare condiţionată. Când are vocaţie la liberare condiţionată, atunci comisia îl dezbate, îl propune, se duce la judecător, se dă hotărâre judecătorească cu cale de atac şi (...), dacă îl liberează condiţionat (...), îi pune condiţiile pe care le are de îndeplinit în perioada rămasă, aceea de liberare condiţionată. Abia în intervalul acela intervin ofiţerii de probaţiune", a precizat Tudorel Toader. 

Acuzațiile SNCSP

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP) l-a acuzat în urmă cu o zi pe ministrul Justiţiei că induce o idee falsă şi anume că toţi deţinuţii cu dreptul de a se libera condiţionat din penitenciar, ca urmare a Legii recursului compensatoriu, vor fi supravegheaţi, după liberare, de personalul serviciilor de probaţiune. 

Potrivit unui comunicat al SNCSP, Tudorel Toader a făcut afirmaţii nu corespund adevărului, întrucât, potrivit legilor în vigoare, serviciile de probaţiune au atribuţii de supraveghere numai faţă de acele persoane care au fost condamnate în baza noului Cod penal, intrat în vigoare în 2014 şi care la data liberării condiţionate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsă egal cu doi ani sau mai mare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel