Sistem de educație timpurie. Premierul Dăncilă: Ceea ce facem acum pentru copiii României este definitoriu

Viorica-Dăncilă-Prim-ministrul-României
Viorica-Dăncilă-Prim-ministrul-României

Educaţia timpurie influenţează în mod decisiv modul în care copiii se vor adapta mai târziu în societate, iar ceea ce se face acum pentru copiii României este definitoriu pentru modul în care va arăta societatea de mâine, a afirmat marţi premierul Viorica Dăncilă.

Mesajul prim-ministrului a fost transmis de consilierul de stat Daniela Gabriela Coţa la conferinţa 'Primele 1.000 de zile din următorii 100 de ani', pentru promovarea educaţiei timpurii, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, Aspen Institute România, ReadyNation România şi UNICEF România.

'Educaţia timpurie influenţează în mod decisiv modul în care copiii se vor adapta mai târziu în societate. Ceea ce facem acum pentru copiii României este definitoriu pentru modul în care va arăta societatea României de mâine. În tradiţia poporului român există expresia 'cei şapte ani de acasă' prin care ne raportăm la educaţia primită de copil în familie şi la formarea personalităţii şi comportamentului său. Relaţia afectivă a copilului cu familia este, evident, extrem de importantă, dar schimbările petrecute şi în societatea românească în ultimele decenii, obligaţiile profesionale care le ocupă o mare parte din timp părinţilor au făcut ca mare parte din educaţia timpurie să fie transferată de familie către sistemul educaţional preşcolar.

Guvernul României salută orice iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie timpurie. Prin programul de guvernare ne-am asumat să investim în domeniul învăţământului şi să luăm măsuri pentru ca toţi copiii României să aibă acces la educaţie de la vârste mici şi la condiţii decente de viaţă', a arătat premierul.

În opinia prim-ministrului, educaţia timpurie formează profesioniştii de mâine. 'La nivelul Guvernului am lansat luna trecută un program de sprijin pentru copiii proveniţi din familiile vulnerabile, pentru ca aceştia să beneficieze de educaţie timpurie în creşe. Programul va beneficia şi de finanţare din fonduri europene în valoare totală de 168 de milioane de euro.

Peste 30.000 de copii vor primi, timp de doi ani, 1.400 de lei lunar pentru finanţarea cheltuielilor suplimentare de consiliere, informarea părinţilor, tutorilor, persoanelor care au în grijă copii ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate. 10 procente din suma alocată pentru acest proiect vor fi investite în amenajarea şi dotarea creşelor cu mobilier şi echipamente necesare activităţii lor.

Investim în copii, investim în viitor

Avem în vedere şi dezvoltarea fizică a copiilor noştri, prin sport, de la vârste fragede, de aceea am decis în Guvern instituirea schemei de minimis prin programul 'Investim în copii, investim în viitor', prin care vom susţine construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv. Sprijinul va consta în principal într-un ajutor de minimis de până la 500.000 de euro din cheltuielile eligibile pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv', a mai arătat premierul.

Ea a mai amintit şi proiectul 'România creşte cu tine - educaţia timpurie, o investiţie în viitor', lansat în luna martie, prin care mai multe comunităţi din Bacău, Braşov şi Bucureşti vor beneficia de implicarea unor echipe de specialişti în domeniul educaţiei, al sănătăţii şi al protecţiei sociale pentru a dezvolta strategii în domeniul copilăriei timpurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel