Sfinții Brâncoveni. Manifestările Patriarhiei dedicate împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică (1714-2014)

La 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni, Patriarhia Română organizează o serie de manifestări religioase și culturale.

În zilele de 16 şi 17 august 2014, la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni (1714-2014), Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează următoarele manifestări religioase şi culturale:

Sâmbătă, 16 august 2014, ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, de la orele 8.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alți ierarhi, va sfinți pictura nouă şi va binecuvânta lucrările de la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncoveneşti în care se păstrează moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române.

Citește și: Alegerile prezidențiale 2014: BOR iese din campania electorală

În continuare, de la orele 9.30, Patriarhul României va oficia Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă biserica Sfântul Gheorghe Nou, înconjurat de un sobor de ierarhi români şiierarhi delegaţi ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului şi Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfântul Constantin Brâncoveanu.La sfârşitul Sfintei Liturghii, se va da citire Actului sinodal comemorativla împlinirea a 300 de ani de la moartea martiricăa Sfinţilor Brâncoveni.

Duminică, 17 august 2014, la orele 7.30, va avea loc o procesiune cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti până la biserica Sfântul Gheorghe din incinta Ansamblului istoric brâncovenesc de la Mogoşoaia pentru a fi venerate de cler şi credincioşi.

În continuare, de la orele 9.30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la orele 11.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alți ierarhi, va sfinți pictura restaurată a bisericii Sfântul Gheorghe Mogoșoaia.

Citește și: Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR, aniversează 63 de ani

Racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu va rămâne la biserica Sfântul Gheorghe de la Mogoşoaia până în jurul orelor 15.00, când va fi readusă la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti.

Duminică seara, de la orele 19.00, la Ateneul Român va avea loc concertul vocal simfonic „Cinstire Sfinţilor Martiri Brâncoveni", susţinut de grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române, dirijor părintele Arhidiacon Mihai Bucă, corul Accoustic şi Orchestra Metropolitană Bucureşti, dirijate de domnul Daniel Jinga.

Epitaful Adormirii Maicii Domnului va fi scos la Catedrala Patriarhală

Joi, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, începând cu ora 16:00, la Catedrala Patriarhală, se va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia, în cadrul căreia va fi scos epitaful Adormirii Maicii Domnului, iar de la ora 17:30 la 20:30 se vor oficia slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Credincioşii care vor participa la slujbă vor primi în dar cartea cu cântarea Prohodului Maicii Domnului. „Această slujbă a Prohodului este asemănătoare cu cea săvârşită în Vinerea Mare. În acest fel, noi o cinstim pe Maica Domnului, care se mută de la pământ la cer. Credincioşii sunt aşteptaţi să cânte împreună cu preoţii şi diaconii în jurul epitafului pe care este reprezentată Adormirea Maicii Domnului, pentru ca Maica Domnului să ducă la Fiul ei toate rugăciunile şi cererile noastre. La sfârşitul slujbei Prohodului se va înconjura biserica cu epitaful purtat de preoţi în cântări şi dangăte de clopot, apoi acesta va fi introdus în catedrală şi aşezat în Sfântul Altar“, precizează Ziarul Lumina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel