SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. De Sfânta Maria, 15 august, oamenii se gândesc să le scrie mesaje de felicitare celor dragi. Puțini știu însă că în această zi nu este bine să spui "La mulți ani". Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este ziua în care facem pomenire de mutarea ei din această viață, la cea veșnică. Așa că decât să trimitem mesaje de felicitări și urări cu "La mulți ani", mai bine facem o rugăciune, în gând, pentru persoanele dragi. În plus, nu uitați că masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată, chiar dacă nu mai este zi de post.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. În calendarul creștin, această sărbătoare este una dintre cele mai mari din an, care marchează ziua în care Fecioara Maria a murit. Este o sărbătoare mare în calendarul creştin, dar nu în sensul sărbătoririi zilei numelui.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Cei botezaţi Maria, Marin, Mariana, Marinela, Mioara sau Marian ar trebui să-și serbeze ziua numelui pe 8 septembrie, odată cu Nașterea Maicii Domnului.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Data de 15 august este o zi în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a ridicat cu trupul la ceruri. De Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții. În Muntenia și Oltenia s-a păstrat obiceiul de a se sărbători și onomastica, fapt ce nu este agreat de Biserică. Pentru cei mai mulți, onomastica se sărbătorește pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.


SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului adună mii de credincioşi în lăcaşurile care poartă hramul sărbătorii. Pe 15 august, la marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, ne amintim de evenimentul religios de atunci: Cu trei zile înainte de trecerea la viața veșnică, Născătoarea de Dumnezeu a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că a venit ceasul ca ea să mute lângă Fiul ei prea iubit.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Într-o zi de vineri, Arhanghelul i-a adus Maicii Domnului o ramură de finic şi ea a înţeles mesajul, pentru că şi Iisus a fost întâmpinat cu ramuri de finic la intrarea în Ierusalim. Gavriil i-a zis: "Acestea zice Fiul Tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa nemuritoare". Vestea primită i-a adus, într-adevăr, mare bucurie Maicii Domnului.

VEZI ȘI:  SFÂNTA MARIA. Ce NU e bine să faci de Adormirea Maicii Domnului

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Ea s-a urcat pe Muntele Măslinilor, unde avea obiceiul să se roage. Acolo s-a întâmplat un lucru extraordinar: pomii care erau pe munte s-au aplecat în faţa ei şi au întâmpinat-o ca pe o stăpână. La întoarcerea de la rugăciune, Născătoarea de Dumnezeu a aprins multe lumânări şi tămâie, şi-a pregătit cele cuvenite pentru înmormântare, apoi le-a chemat pe prietenele şi pe vecinele ei. Le-a arătat ramura de finic, le-a mărturisit ce mesaj i-a adus Gavriil şi le-a spus:"Iată, a venit vremea ca eu să vă las şi să mă duc la Fiul meu".

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. După ce a împărţit văduvelor sărace hainele sale, Maica Domnului şi-a făcut rugăciunea, şi-a cerut iertare tuturor şi şi-a dat sufletul în mâinile Fiului Său Ceresc. Atunci un tunet mare a vestit adunarea tuturor Apostolillor lui Hristos care au venit la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Sfântul Petru a început cântarea de înmormântare, apostolii au ridicat patul mortuar şi au petrecut-o până la mormânt, în grădina Ghetsimani. Acolo, cu toţii au făcut cântarea de îngropăciune şi au vegheat mormântul Născătoarei de Dumnezeu timp de 3 zile, aşteptându-l pe Apostolul Toma, plecat să împlinească o rânduială apostolică.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. La sosire, Apostolul Toma s-a întristat că n-a fost martor la îngropăciunea Maicii Domnului şi a cerut încuviinţarea obştii să se deschidă Sfântul Mormânt să vadă chipul adormit al Maicii Domnului. Spre uimirea tuturor, acolo era doar giulgiul, mărturia mutării Maicii Domnului la ceruri cu trup cu tot.

[citeste si]

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Nu se ştie cu exactitate nici ziua, nici anul morţii Maicii Domnului când aceasta s-a înălţat cu trupul la cer, pentru că în Sfintele Evanghelii nu există astfel de precizări. Dar sărbătoarea îşi are originea în Sfânta şi credibila tradiţie a Bisericii, iar circumstanţele Adormirii Maicii Domnului sunt menţionate şi păstrate de Biserica Ortodoxă din timpuri apostolice. Ca dovezi palpitante stau atât scrierile apocrife şi opinia Sfinţilor Părinţi, cât şi credinţa constantă a poporului dreptcredincios în Dumnezeu.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Amănunte despre evenimentul religios al Adormirii Maicii Domnului se regăsesc în scrierile a patru părinţi orientali: patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin. De asemenea, documentele religioase din secolul al V-lea amintesc că, în Siria, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului era cinstită cu mare fast.

SFÂNTA MARIA 15 august. De ce nu e bine să spui la mulți ani de Sfânta Maria. Se crede că locul de origine al sărbătorii este oraşul sfânt Ierusalim. Aici se păstrează şi în zilele noastre, nu departe de Grădina Ghetsimani, o biserică înălţată deasupra mormântului Maicii Domnului. Sutele şi sutele de pelerini care vizitează zilnic sfântul lăcaş au prilejul să se închine la o renumiră icoană făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel