Serbia: Discuţii vizând crearea unui 'Mic Schengen'

Iniţiativa preşedintelui sârb Aleksandr Vucic de a crea un 'Mic Schengen', format din Albania, Macedonia de Nord şi Serbia înseamnă o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii, a asigurat vineri la Belgrad vicepremierul sârb Zorana Mihajlovic, transmite Tanjug.

Aflat marţi la New York la lucrările Adunării Generale a ONU, preşedintele sârb a afirmat că a discutat despre această problemă cu premierii nord-macedonean şi albanez, Zoran Zaev şi Edi Rama, şi că obiectivul vizat este stimularea afacerilor şi a liberei circulaţii a bunurilor, oamenilor şi serviciilor. Un acord mai specific în acest sens este aşteptat la o conferinţă prevăzută pentru 9-10 octombrie la Novi Sad, la care urmează să participe cei trei lideri şi al cărei principal subiect îl vor reprezenta planuri concrete de întărire a relaţiilor dintre pieţele regionale şi de creare a unui 'Mic Schengen', a declarat Vucic reporterilor la New York.

,,Vrem să ne consolidăm relaţiile politice şi economice şi să apărem în faţa Uniunii Europene ca un bloc, şi nu individual', a menţionat preşedintele sârb. Vicepremierul Mihajlovic, care este şi ministru al construcţiilor, transporturilor şi infrastructurii, a explicat vineri pentru postul RTS că toate ţările din regiune sunt prea mici pentru a avea un impact asupra indicatorilor europeni şi globali, însă alăturându-şi forţele în plan economic şi al afacerilor viaţa cetăţenilor lor va cunoaşte o îmbunătăţire. 'Nu vorbim aici de o nouă Iugoslavie, este vorba doar de interesul economic al tuturor ţărilor, îndepărtarea barierelor vamale şi comerciale', a asigurat ea, menţionând şi că pentru Serbia este important să existe o rută către porturile din Grecia şi Albania. 'Nu poate fi vorba de o evoluţie modernă dacă privim la relaţiile noastre prin sfera trecutului', a conchis ministrul sârb.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel