Senator: Ceaușescu, mai bun decât Iohannis. "Este chestiune de siguranță națională. Toți românii sunt vizați"

Sunt pregătite autoritățile pentru marele cutremur care va lovi România? Această chestiune a făcut subiectul unui interviu pe care inginerul constructor Marius Marinescu l-a acordat în exclusivitate pentru DC News.

Senatorul a arătat, în rândurile de mai jos, cât de pregătit era sistemul dinainte de 1989 pentru catrastrofe și cât de nepregătite sunt autoritățile în zilele noastre. Acest lucru a fost demonstrat și în cazul accidentului aviatic din Apuseni, și cazul tragediei de la Club Colectiv și în multe alte exemple. Marius Marinescu a declarat în exclusivitate pentru DC News că uitându-ne în trecut la măsurile de precauție care au fost luate, se poate spune că Nicolae Ceaușescu a fost mai bun decât Klaus Iohannis.

DC News: Sunt autoritățile pregătite să facă față unui cutremur și care ar fi soluțiile pentru a preîntâmpina un seism mare și a salva sinistrați?

Marius Marinescu: Ca să răspundem la soluții, nu inventăm noi apa caldă sau roata. Ne uităm cum s-a rezolvat această problemă pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Indiferent de regim, soluțiile sunt aceleași. Pe timpul lui Ceaușescu exista un comandament național condus de o persoană cu multă autoritate, era viceprim-ministru al guvernului, Ion Dincă.

DC News: Ce măsuri s-au luat după cutremurul din 1977?

(w670)

Marius Marinescu: Următoarele: s-a înființat Institutul Național pentru Fizica Pământului. Imediat s-a trecut la consolidarea celor 35.000 de blocuri afectate, la ridicarea unor blocuri în locul celor prăbușite și s-a redimensionat imediat rezistența blocurilor în așa fel încât tot ce s-a construit să reziste la măcar 8 grade pe scara Richter, iar construcțiile civile să reziste până la 9 grade pe scara Richter, cum a fost Casa Poporului. Momentul 1977 a dat startul marii sistematizări în București. Așa se explică faptul că în 1986, numărul morților a fost mult mai mic, deși a fost un cutremur foarte mare. Vorbim de 150 de persoane decedate. În același timp, Ceaușescu avea în plan să termine sistematizarea și construirea de locuințe sociale, lucru pe care l-a încheiat până în 1989 - aproximativ 4 milioane de locuințe sociale, iar după 1990 să înceapă consolidarea tuturor blocurilor care au fost construite să reziste până la un cutremur de 6 grade pe scara Richter. Acesta era planul lui Nicolae Ceaușescu.

DC News: De ce a fost șocat Nicolae Ceaușescu după cutremurul din 1977?

Marius Marinescu: A fost șocat pentru că s-au găsit foarte, foarte multe arme în pereții blocurilor care s-au prăbușit. Ceaușescu și-a dat seama cât de vulnerabil poate să fie. Acest lucru a fost un șoc pentru el.

DC News:... revenind la soluții.

Marius Marinescu: Da, revenind la soluții, eu cred că aceleași măsuri de pe vremea lui Ceaușescu ar trebui să fie aplicate și acum. Ar trebuie să ducem proiectul lui Nicolae Ceaușescu mai departe. Adică să înceapă o reconstrucție națională. Toate blocurile construite până în 1977 să fie expertizate, dar și cele construite după 1990. De asemenea, ar trebui să se înceapă consolidarea imobilelor, începând cu blocurile cu bulină roșie. În paralel, ar trebui construite niște locuințe sociale în care poți să îi muți pe locatarii pe care îi evacuezi temporar. Trebuie făcut ceva și în Centrul Vechi pentru că stă pe un butoi de pulbere în caz de cutremur. De asemenea, trebuie urgent create căile de acces. Toate aceste lucruri se pot realiza cu fonduri europene, trebuie un program național pentru că sunt lucruri care țin de siguranța națională. Trebuie o decizie a CSAT în acest sens. Toate acestea se pot face cu bani europene, cu deținuți și cred că trebuie reînființate unitățile militare care lucrau în infrastructură înainte de 1990: peste 150.000 de militari și civili lucrau în infrastructură. Cu ei s-au construit multe blocuri. Eu, în calitate de șef de șantier și director, am lucrat, spre exemplu, cu deținuți, dar în paralel cu noi lucrau și unitățile militare.

[citeste si]

Trebuie să se stopeze construirea giganților în centrul orașului. Orașul trebuie să se extindă în afara centrului. Din punct de vedere al incendiilor, toate blocurile ar trebui să fie izolate cu polistiren ignifugat pentru a nu arde în cazul unui cutremur. Barajul Morii trebuie imediat să fie pus sub pază militară, lacul să fie golit și folosit numai în cazuri excepționale (la inundații), să fie expertizat și consolidat. De asemenea, pe timpul lui Ceaușescu la fiecare circă de Poliție existau cel puțin doi câini salvatori. În momentul de față, dacă se întâmplă o catastrofă nu sunt decât 30 de câini, la nivel național, care sunt dresați pentru a salva oameni. Cad odată 400 de blocuri... ai nevoie de 800 de câini doar pentru aceste imobile. Autoritățile nu conștientizează că au în față cea mai gravă problemă a României. Reține că nu este vorba doar de București.

DC News: De ce spuneți că Nicolae Ceaușescu a fost mai bun decât Klaus Iohannis?

Marius Marinescu: Ca șef de stat, este și președintele CSAT-ului și se ocupă de siguranța națională. Problema unei catastrofe ține direct de CSAT. El este direct responsabil. Niciun președinte, din '90 încoace, nu a reușit să consolideze mai nimic, adică vreo 20 de blocuri, iar Ceaușescu, doar într-un an, a consolidat și a făcut reparații capitale la 35.000 de imobile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel