EXCLUSIV  Se scumpesc legumele şi carnea de porc? Petre Daea, informaţii pentru români: La asta ne aşteptăm

Petre Daea vine cu informaţii pentru români legate de preţul la care vor fi vândute în toamna aceasta şi în iarna care urmează atât legumele, cât şi carnea de porc. Explicaţiile ministrului Daea vin în contextul unui an secetos dar şi al extinderii, în Europa, a pestei porcine, lucru care poate afecta serios producţia de carne de porc.

"La legume nu sunt motive pentru care să ne aşteptăm la scumpiri. Asta pentru că, în general, legumele au fost şi sunt irigate, pentru că producătorii de legume nu-şi înfiinţează culturi în afara posibilităţilor de a fi irigate. Au fost irigate şi producţii de legume sunt. Am fost în toată ţara, sunt şi acum plecat, am fost prin pieţe, am văzut produsele legumicultorilor, sunt foarte bune. 

Ceea ce ne lipseşte este reţeaua proprie de comercializare, Casa de Comerţ Unirea, care ar trebui să fie funcţională şi să poată să preia întreaga cantitate de legume de la producătorii români şi să stăpânească preţul pe piaţă, eliminând intermediarii. Dacă această verigă s-ar pune în funcţiune - şi păcat că nu s-a pus în funcţiune - lucrurile mergeau spre bine, pentru că producţia de legume din România e una stabilă, diversificată şi cu randamente mari la unitatea de suprafaţă. 

În concluzie, un an legumicol cu rezultate pentru agricultura ţării", a explicat, pentru cititorii DC News, Petre Daea.

Daea: Scumpirile devin inevitabile

"Sigur că cu pesta porcină lucrurile se complică, pentru că iată că prinde din ce în ce mai multe teritorii şi afectează efectivele de animale. Reducându-se efectivele, se reduce şi oferta pe piaţă de carne de porc şi de preparate din carne de porc. Şi de aici scumpirile devin inevitabile. În primul rând trebuie pusă stavilă înaintării acestui virus prin măsurile de biosecuritate pe care trebuie să le implementeze autorităţile, Ministerul Agriculturii şi ANSVSA. Nu avem vaccin, nu avem medicamentele pentru a trata această boală şi rămâne numai să implementăm ca până acum, dar cu o rigoare pe care trebuie să o respectăm, planul de contingenţă al UE care este elaborat în această direcţie", a declarat ministrul Daea. 

Micii producători şi gospodăriile, una dintre soluţii

Întrebat dacă creşterea porcilor în gospodării şi micii producătorii care scot porci la vânzare în perioada sărbătorilor sunt o soluţie în contextul explicat mai sus, Petre Daea a răspuns: 

"Sigur că da. Evident că astfel se menţine o stare de echilibru. Pentru că, vă daţi seama, dacă unităţile de creştere şi de îngrăşare a porcilor au un regim strict şi măsuri sanitar-veterinare foarte rigide pe care trebuie să le respecte, iar în momentul în care a intrat virusul acolo, procedurile respective scot din activitate complexele, creşterea porcului în gospodărie cu atenţie şi cu minimum de condiţii sanitar-veterinare este o soluţie pentru carnea de porc în România.

Ştim foarte bine că gospodăriile populaţiei, în cvasimajoritatea lor cresc porci şi îşi asigură necesarul pe timpul iernii şi mai pot şi să valorifice acolo unde cantităţile exced consumului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel