Scheme de sprijin anunțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a notificat Comisia Europeană cu privire la implementarea a două scheme de sprijin excepțional pentru agricultori.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis către Comisia Europeană, notificarea cu privire la măsurile pentru care se acordă ajutoarele excepționale, sectoarele beneficiare, condițiile de eligibilitate, precum și valoarea sprijinului suplimentar alocat de la bugetul național.

Astfel, România va beneficia de 51.590.649 euro, din care 25.490.649 euro, fonduri europene, iar suma alocată de la bugetul național este în valoare de 26.100.000 euro.

În sectorul vegetal, ajutorul excepțional se acordă sub forma unei scheme de susținere financiară, pentru suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu vii cu struguri pentru vin, explică MADR.

În sectorul zootehnic, ajutorul excepțional se acordă pe baza unei scheme de susținere financiară, producătorilor agricoli, crescători de animale, pentru susținerea activității de creștere în sectoarele suin și avicol, în anul 2022, precizează cei de la MADR.

 

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu românesc, la cel mai mic preţ din licitaţie

Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Produse de Bază (GASC), cumpărătorul de stat egiptean de cereale, a cumpărat 815.000 de tone de grâu, printre care 240.000 de tone din România, în cadrul unei licitaţii, marcând cea mai mare achiziţie unică din ultimii ani.

Achiziţia a cuprins 350.000 de tone de grâu francez, 240.000 de tone de grâu românesc, 175.000 de tone de grâu rusesc şi 50.000 de tone de grâu bulgăresc, a precizat GASC, citat de nasdaq.com. Cantitatea va fi livrată în lunile august, septembrie şi octombrie 2022.

Cea mai mică ofertă de cost şi transport a fost pentru grâul românesc, la 429,90 dolari pe tonă, au declarat comercianţii, o scădere de 10% faţă de cea mai mică ofertă achiziţionată la ultima licitaţie a GASC din iunie, dar totuşi o creştere de 58% faţă de o achiziţie din România făcută în jurul aceleiaşi perioade a anului trecut.

Achiziţia vine la câteva zile după ce ministrul egiptean al aprovizionării a declarat că guvernul caută modalităţi de reducere a importurilor, prin creşterea procentului de extracţie pentru făina utilizată pentru pâinea subvenţionată la 87,5% de la 82% şi chiar prin utilizarea cartofilor în fabricarea pâinii. Egiptul urmăreşte să economisească aproximativ 500.000 de tone de grâu importat, vizând 5-5,5 milioane de tone de grâu importat pentru anul fiscal 2022/23.

Anterior, miercuri, Banca Mondială a declarat că a fost de acord să ofere Egiptului 500 de milioane de dolari pentru a ajuta la finanţarea achiziţiilor de grâu. Egiptul se bazează în principal pe grâul importat pentru a pune pâine puternic subvenţionată la dispoziţia a peste 70 de milioane din cei 103 milioane de locuitori ai săi.

Licitaţia de miercuri a inclus, de asemenea, transporturi ruseşti din portul Kavkaz, după ce cumpărătorul de stat a făcut modificări la caietul său de sarcini pentru a permite tuturor porturilor ruseşti să participe. Traderii au declarat anterior că aprobarea Kavkaz ar putea însemna oferte de transport maritim mai competitive. De asemenea, cumpărătorul a permis încărcături de 50.000 de tone în loc de 55.000 şi 60.000 de tone, cum se întâmplă de obicei, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel