Savaliuc: Cum a îmbogățit regimul Băsescu ONG-urile de mediu

Jurnalistul Răzvan Savaliuc a explicat, miercuri seara, cum le-a dat regimul Băsescu o putere uriașă ONG-urilor de mediu, unele dintre ele ajungând adevărate fabrici de bani.

În România, ONG-urile de mediu au primit calitate procesuală în ceea ce privește problemele de mediu, iar asta le oferă o putere uriașă.

Prin intermediul calității procesuale, orice ONG de mediu poate deschide un proces, oriunde în România, oricui vrea să investească și să construiască ceva, a spus Savaliuc, la Sinteza Zilei. Astfel, ONG-urile de mediu fragilizează mediul de investiții din țară: costurile investițiilor cresc, sunt întârziate termenele de construcție, iar mulți investitori pot alege să plece din România din cauza acestor obstacole.

Pentru a evita astfel de probleme, unii investitori pot alege să ofere sponsorizări ONG-urilor, ca acestea să nu le acționeze proiectele în instanță. Savaliuc a adăugat că ONG-urile au bani să plătească cele mai scumpe case de avocatură pentru cazurile în care sunt implicate în justiție.

Iată când au ajuns ONG-urile de mediu să aibă calitate procesuală pe probleme de mediu:

Art. 20 alin. (6) al OUG 195/2005, modificat prin art. I pct. 17 din Legea nr. 265/2006 spune: "Organizațiile neguvernamentale care promovează protecția mediului au drept la acțiune în justiție în probleme de mediu, având calitate procesuală activă în litigiile care au ca obiect protecția mediului".

Modificarea operată în timpul guvernării PD-PNL, girate de Traian Băsescu, ar putea fi inspirată de unele țări occidentale. Totuși, în Europa, procesele durează mult mai puțin decât la noi, fără a mai discuta experiența și calitatea societății civile. În România, un proces inițiat de un ”oengeu” durează ani, timp în care investiția este blocată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel