Rusia a pierdut controlul total asupra regiunii Lugansk

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului de est Lysychansk, într-o victorie mică, dar simbolică, care face ca Rusia să nu mai dețină controlul deplin asupra regiunii Lugansk, unul dintre obiectivele cheie ale războiului lui Vladimir Putin.

Guvernatorul Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele armate ale Ucrainei dețin „controlul complet” asupra lui Bilohorivka. „Este o suburbie a orașului Lysychansk. În curând îi vom scoate (n.r. pe ruși) de acolo cu o mătură”, a spus el. „Pas cu pas, centimetru cu centimetru, ne vom elibera întregul pământ de invadatori.”

Imagini video distribuite pe Telegram au arătat soldați ucraineni patrulând pe o stradă ajunsă în ruine, în urma bătăliilor generate de invazia brutală a Rusiei. Forțele ruse au ocupat toată provincia Lugansk în ultimele două luni și jumătate. După o luptă lungă și măcinantă, statul major al Ucrainei a decis să se retragă în iulie din orașele Sievierdonetsk și Lysychansk, notează The Guardian.

În ultimele 12 zile, regimentele ucrainene din nord-est au organizat o contraofensivă uluitoare, eliberând peste 300 de așezări din regiunea Harkov și forțând unitățile ruse să fugă haotic. Zona recuperată are jumătate din dimensiunea Țării Galilor și merge până la granița cu Rusia.

Luni au existat rapoarte neconfirmate despre avansarea trupelor ucrainene în Lysychansk. Există acum puține perspective ca Kremlinul să poată prelua controlul asupra întregului Donbas, care include regiunile Donețk și Luhansk. În martie, Putin a spus că acesta este scopul „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina, după încercarea eșuată de a ocupa capitala, Kiev.

Ucraina acuză Rusia de bombardarea centralei nucleare Pivdennoukrainsk, în regiunea Nikolaev

Armata rusă a bombardat luni perimetrul centralei nucleare Pivdennoukrainsk (Iujnoukrainskoie) în regiunea Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, dar reactoarele nu i-au fost afectate şi centrala funcţionează în mod normal, a declarat luni compania publică ucraineană Energoatom, citată de Reuters şi AFP. 

'La 19 septembrie 2022, în jurul orei locale 00:20 (21:20 GMT duminică), armata rusă a bombardat zona industrială a centralei nucleare Pivdennoukrainsk', a indicat Energoatom pe Telegram. 'O explozie puternică s-a produs la numai 300 de metri de reactoare', a precizat compania.

'În prezent, cele trei reactoare ale centralei funcţionează în regim normal', a asigurat operatorul public, potrivit căruia bombardamentele nu au provocat morţi sau răniţi, dar a afectat clădirile centralei. Suflul exploziei a spart circa 100 de ferestre de la clădirea centralei şi a provocat o scurta deconectare a trei linii de înaltă tensiune la centrală, conform aceleiaşi surse. Potrivit Reuters, a fost avariată şi o centrală hidroelectrică din apropiere.

'Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim cât nu este prea târziu', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, difuzând o înregistrare video de la camerele de supraveghere în alb şi negru ce arată o explozie imensă.

O altă centrală nucleară ucraineană, cea din regiunea Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care se află din martie sub controlul trupelor ruse, a fost deja vizată de bombardamente în ultimele luni, suscitând o îngrijorare puternică din partea Occidentului. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de aceste lovituri şi de riscul de a provoca un incident nuclear, notează AFP.

O întâlnire între Putin și Zelenski „nu are rost” în acest moment, anunță Kievul

Kievul exclude eventuale negocieri şi o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru moment, relatează DPA.

"Pe scurt, un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform media din Ucraina, potrivit Agerpres.

El a oferit trei motive pentru care discuţiile nu ar avea sens în acest moment. În primul rând, Rusia ar încerca să îşi păstreze şi să îşi legitimeze câştigurile teritoriale. În al doilea rând, menţinerea stării de fapt nu ar face decât să ofere Moscovei un moment de respiro care i-ar permite să îşi continue atacurile în noile linii ale frontului. În al treilea rând, Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei.

Prin urmare, negocierile nu ar fi posibile decât odată ce trupele ruse se vor fi retras de pe teritoriul ucrainean, a afirmat el. Atunci, vor putea fi negociate valoarea despăgubirilor şi predarea criminalilor de război, a mai declarat Podoliak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel