Românii vor maşini electrice, dar nu au prize de încărcare. 20 de maşini la o singură priză

Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Fotografie de la Kindel Media, Pexels

Vânzările maşinilor electrice au crescut simţitor în România, dar acum se vede lipsa infrastructurii. 

Conform datelor oficiale, există o singură priză de încărcare la fiecare 20 de maşini electrice, un număr extrem de mic în condiţiile în care românii aleg din ce în ce  mai mult astfel de modele de vehicule. 

Reprezentanţii industriei auto spun, însă, că va creşte numărul acestora în următorii ani. 

"Stau acum mult mai bine decât stăteau acum 3 ani, 4 ani. Asta ca să privim partea plină a paharului. Evident că se poate şi mult mai bine decât atât. Ştiu că se urmăreşte creşterea numărului de unităţi până la 30.000 până în 2026", spune Mihai Bordeanu, șeful mărcii Dacia în România, conform observatornews.ro.

De ce cumpără românii tot mai multe maşini electrice 

"Este un trend care a apărut mai întâi în vestul Europei odată cu lansarea din ce în ce a mai multor modele hybrid şi electrice. Şi România de câţiva ani acordă suport financiar, bonusuri la achiziţia de astfel de vehicule prin Programul Rabla Plus", spune Adrian Sandu, ACAROM.

Cele mai vândute mașini electrice din România au fost Dacia Spring, Renault Megane şi Tesla Model Y. Vehiculul produs în China are, în continuare, 50% din piaţa autoturismelor verzi. 

"Preţul mic de achiziţie e un lucru extrem de important pentru cumpărători, însă acest lucru se vede nemijlocit în materialele de construcţie de la interior. Avem foarte mult plastic. Acele materiale cauciucate nu le vei găsi într-o astfel de maşină. Însă un lucru important: cei care fac o astfel de achiziţie ştiu exact la ce să se aştepte", adaugă Florin Căruceru, reporter Observator. "Sunt foarte ok pentru oraş. În schimb, pentru exterior nu prea", crede un şofer.

Viceprimarul capitalei vrea simplificare la regulamentul pentru amplasarea staţiilor de încărcare 

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţă că grupul PNL lucrează la un amendament care să simplifice regulamentul de amplasare a staţiilor electrice.

Într-o postare pe Facebook, el reproşează Direcţiei de Urbanism din Bucureşti că a elaborat un regulament de amplasare a staţiilor electrice "care vine cu mai multă birocraţie", menit să "încurce" dezvoltatorii şi investiţiile în acest domeniu.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea regulamentului respectiv a figurat de mai multe ori, în ultimele săptămâni, pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu General, dar a nu a fost aprobat.

"Când toată administraţia din România se chinuie să simplifice documentaţiile de urbanism pentru o tranziţie mai uşoară la energia verde, Direcţia de Urbanism din Bucureşti se chinuie să încurce dezvoltatorii şi investiţiile în acest domeniu. Au creat un regulament de amplasare a staţiilor electrice care vine cu mai multă birocraţie, în plus faţă de prevederile din Legea 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii). Stop! Noi, liberalii, nu vom accepta niciodată supra-reglementări absurde acolo unde Parlamentul, care este forul legislativ superior, dereglementează ca să ajute o tranziţie uşoară către soluţii bazate pe energie verde", a scris viceprimarul pe Facebook.

Bujduveanu a adăugat că grupul consilierilor liberali din CGMB, sub coordonarea preşedintelui Comisiei de Urbanism a CGMB, Constantin Hazarian, lucrează în prezent la un amendament "care va simplifica" acest regulament. Totodată, îi invită pe investitorii interesaţi, dar şi pe toţi cetăţenii, să trimită propuneri şi recomandări pe adresa de email: [email protected].

"PNL îşi doreşte staţii de încărcare a maşinilor electrice! Primăria a eşuat în acest demers. Se chinuie din 2017 să monteze în jur de 150 de staţii şi nu reuşeşte. Mai mult, creează blocaje în acest domeniu. Politica noastră, a liberalilor, este simplă: să vină investitorul privat, să preia în concesiune suprafeţele de teren, să investească cu propriii bani şi să plătească o redevenţă la primărie. Doar aşa vom avea, rapid şi simplu, staţii de încărcare pentru maşini electrice", scrie Bujduveanu, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel