EXCLUSIV  Români DAȚI AFARĂ! Avocatul Winzer sesizează o problemă gravă: ABUZ înfiorător!

Winzer
Winzer

Avocatul Cristian Winzer a semnalat o problemă gravă. 

Este vorba despre o problemă de la Ministerul Dezvoltării. Prin HG de reorganizare sunt concediați câteva sute de oameni, fiind încălcată  legislația, potrivit avocatului.

Referindu-se la concedierea a aproximativ 300 de angajați ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în plină stare de alertă, avocatul Winzer aduce acuzații grave, semnalând multiple încălcări ale legislației.

Acesta arată că ”ceea ce se întâmplă la acest minister este un abuz în serviciu înfiorător și o ticăloșie fără margini. HG prin care sunt concediați câteva sute de angajați în timpul stării de alertă (deși legea spune că pe durata stării de alertă guvernul dispune măsuri speciale de protecție a angajaților și familiilor acestora!) nu este motivată decât sumar (nu rezultă cu claritate nici măcar cerințele care au reclamat intervenția legislativă). 

Or, caracterul sumar al instrumentului de prezentare și motivare, precum și lipsa de fundamentare temeinică a actelor normative au fost sancționate inclusiv de Curtea Constituțională, în repetate rânduri! 

O motivare formală, fără o temeinică fundamentare a HG (care reprezintă o exigență, iar nu o opțiune a celui care inițiază un proiect de act normativ) afectează calitatea și predictibilitatea sa.

Mai mult decât atât, HG a fost adoptată fără transparență, fără dezbateri și fără consultările prealabile impuse de legiuitor, fiind încălcate cele mai elementare norme ale procedurii de elaborare, consultare, avizare și adoptare a unui act normativ.  

Extrem de grav este faptul că avizul Consiliului Legislativ a fost solicitat și obținut după adoptaresa HG și după încheierea ședinței de guvern din data de 30.04.2020, deși legea spune, foarte clar, că proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ! 

Curtea Constituțională a arătat, în repetate rânduri, că nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstituționalitatea legii sau ordonanței. În cazul HG, este evident că solicitarea avizului Consiliului Legislativ după adoptare echivalează, practic, cu nesolicitarea acestuia, împrejurare de natură a determina nelegalitatea actului normativ!

Mai mult decât atât, HG a fost adoptată și fără a fi solicitat avizul Consiliului Economic și Social! Reglementând modificări ale organigramei ministerului și desființări de posturi, HG antamează deopotrivă relaţiile de muncă, protecţia socială, politicile salariale şi egalitatea de şanse şi de tratament și drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, adică tocmai domenii de specialitate expres prevăzute de lege în competența Consiliului Economic și Social. În jurisprudența sa constantă, CCR a sancționat nesolicitarea avizului Consiliului Economic și Social. În cazul unui HG adoptat fără solicitarea prealabilă a avizului CES, sancțiunea este nelegalitatea actului normativ.

Deși au existat observații din partea MAE și a Ministerului Justiției, înțeleg că acestea fie nu au fost preluate, fie nu au fost clarificate, prin explicații oferite de către inițiator, iar avizul ANFP a fost acordat în timpul ședinței de guvern, fără a exista o analiză tehnico-juridică de specialitate. Totodată, forma HG propusă pe lista suplimentară a ședinței de guvern din data de 30.04.2010 este diferită de forma publicată în Monitorul Oficial!”, a spus avocatul Cristian Winzer pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel