Rolul Europei în războaiele armate din lume. Cui vindem arme

Pexels / Rolul Europei în războaiele armate din lume. Cui vindem arme
Pexels / Rolul Europei în războaiele armate din lume. Cui vindem arme

Europa exportă armament în afara granițelor sale, susținând conflicte armate în special în Orientul Mijlociu. 

În mai 2021, conflictul dintre Israel și Hamas s-a reaprins în Fâșia Gaza. Israel a lansat 1.500 de atacuri armate în 11 zile. Palestinienii au tras la rândul lor cu 4.000 de rachete. Yemen a intrat oficial în cel de-al șaptelea an de război, cauzând nivele îngrijorătoare de foamete și sărăcie. Acestea sunt doar două exemple dintre multele pe care le citează Euronews

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania și Canada au contracte despre care se știe pentru care furnizează armament coalițiilor conduse de saudiți. 

Italia, patria armelor

Italia este cel de-al patrulea exportator european de arme, cu toate acestea nici un reprezentant al industriei de armament și apărare nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliștii. Un militant pentru dezarmare, Francesco Vignarca, a mers cu jurnaliștii Euronews într-o facilitate de producție. Deși fotografierea și filmaarea erau interzise, de pe una dintre pistele pentru aeronave înconjurate de linii de cale ferată, a putut fi văzut de jurnaliști un M346 cum decolează.

Este o aeronavă mică, de antrenament, care conform lui Vignarca, este folosită într-un „conflict continuu și de lungă durată. Războiul dintre Israel și Palestina”. Gruparea din care face parte consideră că astfel de aeronave pot ataca mai ușor Bancul de Vest și Fâșia Gaza, cărând armament letal. Ani de zile, producătorul Leonardo, primul din Italia și al 12-lea din lume, a negat că aceste nave sunt destinate războiului, însă acum nu există tăgadă, întrucât acestea au fost folosite cu armament în conflict. Se pare că Italia furnizează armatei israeliene avioane și armament. 

Armele europene ajung în Orient

Franța, Germania, Spania și Italia sunt principalii exportatori de armament din Europa. În ultimii 5 ani, principalii clienți ai Franței din afara granițelor europene au fost Egiptul și Arabia Saudită, dar și Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Israel, Etiopia și Afghanistan. 

Germania a exportat către Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, dar și în țări precum Sudan și Somalia. Exporturile Italiei și cele ale Spaniei s-au îndreptat către aceleași destinații. 

Armament versus pandemie, 1-0

Industria apărării este considerată una strategică pentru majoritatea guvernelor din Europa. În ciuda pandemiei, vânzările de armament au fost constante, la fel ca în 2019. Nivelul este de asemenea cel mai ridicat de la Războiul Rece încoace. Importurile de armament din Orientul Mijlociu au crescut în ultimii 5 ani, cei mai mari importatori fiind Arabia Saudită, Egipt și Qatar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel