Crăciunul oferă momentul mult așteptat în an când familia și prietenii se adună în jurul bradului frumos împodobit și a mesei pe care tronează bucate specifice acestei sărbători, pentru a petrece într-un stil aparte împreună. Gazde sau oaspeți, nu trebuie uitate câteva reguli de bune maniere mai ales în aceste zile de sărbătoare.
Ce trebuie să faci dacă ești gazdă de Crăciun
Astfel, gazda de Craciun va avea grijă ca atmosfera să fie festivă, casa să fie frumos decorată, cu ghirlande din crengi de brad, cu coronițe din brad agățate la intrare în semn de bun venit pentru invitați, cu un fond muzical în surdină, dar alegând colinde și cântece de Crăciun.
La sosirea oaspeților, fiecare invitat va fi invitat cu un zâmbet și o urare, va fi condus în camera unde este așezată masa festivă, arătându-le locul rezervat. În cazul în care sunt invitați care nu se cunosc, gazda se va îngriji să facă prezentările cuvenite. Dacă sunt și copii printre invitați, ideal este să fie organizată o masă separat pentru aceștia.
Când sosesc oaspeții se va pune capăt drumurilor la bucătărie pentru ultimele pregătiri culinare, fiind necesar ca toate preparatele să fie gata de dus la masă.
Masa va fi decorată festiv, cu mici lumânări, cu crenguțe de brad, șervețele cu motive de sezon, dar fără a fi încărcată excesiv, pentru a avea suficient loc pentru platourile cu preparate și pentru farfurii, tacâmuri și pahare.
Element deloc de neglijat este locul pentru hainele invitaților. Dacă nu este suficient de încăpător cuierul din holul de la intrare, se va opta opta pentru un cuier-pom pentru a pune hainele oaspeților.
Invitaților nu li se va cere să se descalțe pentru a proteja și a feri de murdărie covorul. E neplăcut pentru un invitat să fie îmbrăcat elegant, de sărbătoare, dar desculț, potrivit Agerpres.
Dacă meniul este unul tradițional pentru masa de Crăciun, gazda rtebuie să se asigure că toți invitații pot mânca preparate din carne de porc. Pentru invitații care țin un anumit regim sau sunt vegetarieni, se va pregăti special pentru ei alte preparate.
La capitolul băuturi, ideal este să fie pregătite mai multe sortimente, pentru a putea mulțumi pe toată lumea, inclusiv copiii și șoferii.
E de preferat să nu fie deschis televizorul dacă se află în locul în care a fost aranjată masa festivă, tocmai pentru ca persoanele prezente să se bucure de întâlnire.
Politicos este să ca sub bradul de Crăciun să fie pus și câte un mic dar pentru fiecare invitat. Darurile nu trebuie să fie costisitoare, mai curând amuzante. Ideal este să oferim același tip de dar fiecărui invitat.
Bune maniere când mergi în vizită de Crăciun
În cazul în care sunteți invitați la masa de Crăciun, trebuie să aveți grijă să fiți punctuali și să aveți un mic dar pentru gazde: flori pentru doamne și o sticlă de vin sau de șampanie pentru domni. Dacă au copii, neapărat un pachețel cu dulciuri.
Ținuta va fi de sărbătoare, veselă, culorile alese de obicei fiind roșu sau verde, fără însă a purta, eventual, o bentiță la care sunt atașate cornițe de ren.
La masă se va discuta politicos cu toți invitații, se va aprecia calitatea preparatelor fără a exagera cu laudele, fără a se cere rețeta lor, oricât de savuroase sunt.
La plecare se va mulțumi pentru invitație și nu uitați să vă luați rămas bun de la toată lumea, inclusiv de la copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu