Referendumul lui Oprescu ar putea fi anulat

Referendumul privind eutanasierea câinilor comunitari, solicitat de Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea fi anulat, scrie Evenimentul Zilei, întrucât Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat să se aplice o lege specială, care este "mai presus decât legea generală".

Potrivit sursei citate, "CGMB a aprobat ca șefii Administrației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) să aplice prevederile Legii 227/2002, care au făcut ca unele orașe, precum Tulcea, să rezolve problema câinilor. În aceste condiții, referendumul solicitat de Oprescu ar putea fi anulat".

Legea 227/2002 reglementează gestionarea animalelor fără stăpân

Autoritățile din Tulcea aplică din 2007 o soluție legală și sigură, dar contestată, pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân: eutanasierea. Edilii aplică Legea 227/2002. Potrivit art. 5, animalele care, după 14 zile de când sunt aduse în adăposturi, nu sunt revendicate sau adoptate, pot fi eutanasiate.

Constantin Hogea, edilul-şef din Tulcea, explica recent pentru Adevărul întreaga procedură, precizând că „Legea 227/2002 este cea care reglementează gestionarea câinilor fără stăpân din comunităţi". Susținând că spre deosebire de ceilalţi primari din ţară, el şi ştie, dar îşi şi asumă legea, primarul orașului din Deltă arăta: „Pentru că am recurs la eutanasiere, m-am ales cu multe scandaluri făcute de ONG-uri. Mi s-au făcut şi patru plângeri penale, din care trei au fost rezolvate cu neînceperea urmăririi penale. Ultima plângere se analizează”.

În ultimii șase ani, Tulcea a scăpat de aproape 9.000 de câini vagabonzi, odată cu aplicarea legii. Pe de altă parte, Tulcea este un caz special, întrucât satele din Deltă nu sunt furnizoare de maidanezi, ca în zona de câmpie din jurul capitalei, unde țăranii refuză să-și sterilizeze câinii din curte.

Ce spune ASPA

"Legea specială este mai presus decât legea generală. Cea specială spune că orice câine nerevendicat în şapte zile este eutanasiat. Noi am votat ca cei de la ASPA să aplice legea. Vreau să ne prezinte şi cât ar costa să îi ţinem în adăpost", a explicat, pentru EVZ, liderul PNL din CGMB, Cornel Pieptea.

Șeful ASPA, Răzvan Băncescu, a explicat pentru EvZ că, potrivit deciziei, el aşa ar trebui să facă, dar aşteaptă un punct de vedere de la Prefectura Capitalei şi să fie publicată în cinci zile hotărârea: "Noi acum strângem câinii de lângă şcoli. După ce termin aici vom vedea".

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat organizarea în 6 octombrie a referendumului pentru eutanasierea câinilor. Bucureştenii vor răspunde cu “da” sau “nu” întrebării privind eutanasierea câinilor maidanezi care nu au fost adoptaţi în termenul prevăzut de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel