Referendum Lombardia, Veneto. Presiune în creștere

Șeful guvernului italian Paolo Gentiloni s-a declarat marți pregătit să discute în limitele legii și ale Constituției cu președinții regiunilor Veneto și Lombardia privind o autonomie sporită a acestora, după solida victorie a răspunsului 'da' în cadrul unui referendum organizat pentru a cere mai multă autonomie față de Roma, relatează AFP.

'Guvernul este pregătit de o confruntare pe aceste probleme de autonomie. A discuta este util pentru țară, vom vedea în ce condiții. Aceasta va fi o discuție complexă, dar suntem pregătiți să purtăm această discuție în limitele legii și Constituției', a declarat Gentiloni în cursul unei vizite în regiunea Veneto.

'Se discută cum să facem să funcționeze mai bine Italia și nu despre Italia și Constituția sa ', a precizat el.

'Nu avem nevoie de noi conflicte sociale, dar trebuie să soluționăm problemele provocate de criză', a adăugat Gentiloni.

Peste 95% din alegătorii din Veneto și Lombardia au votat duminică în favoarea unei mai mari autonomii a regiunilor lor, nivelul de participare fiind relativ important, mai ales în Veneto. Contrar referendumului din Catalonia, aceste două scrutinuri s-au desfășurat într-un cadrul legal.

Aceste două regiuni bogate, care contribuie cu până la 30% la PIB-ul Italiei și consideră că Roma le risipește taxele, trebuie să negocieze de acum înainte natura și amploarea autonomiei lor, care vor trebui să fie validate de Parlament.

Pe lângă primirea de competențe sporite în ceea ce privește infrastructura, facilitățile de sănătate și educație, cele două regiuni doresc să obțină restituirea unei părți importante din soldul lor fiscal, întrucât locuitorii lor plătesc anual prin taxe și impozite cu 70 de miliarde de euro mai mult decât primesc cu titlul de cheltuieli publice.

Președintele Veneto, Luca Zaia, din Liga Nordului (extrema dreaptă) la fel ca și omologul său lombard au anunțat că intenționează, de asemenea, să susțină Veneto să devină o 'regiune cu statut special', relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel