Record în Elveţia: 42% din locurile din principala cameră a parlamentului vor fi ocupate de femei

Consiliul Naţional, principala cameră a Parlamentului Elveţiei, va fi format în proporţie de 42% din femei, o cifră record stabilită în urma alegerilor de duminică, a informat luni Oficiul Federal de Statistică după aflarea rezultatelor definitive, transmite EFE.

Cifra, deja aşteptată deoarece procentajul femeilor care au candidat în aceste alegeri a depăşit în premieră 40%, reprezintă o creştere de 20 de mandate pentru femeile parlamentar în raport cu legislatura anterioară. Trei partide cu importantă prezenţă parlamentară vor avea mai multe femei decât bărbaţi în această cameră: socialiştii (63,2% femei), Verzii (60,7%) şi Verzii Liberali (52,9%), în timp ce formaţiunea cea mai votată, conservatorii din Uniunea Democratică de Centru, va avea o reprezentare feminină de numai 24,5%.

În Elveţia, femeile nu au putut vota şi nici candida până la alegerile din 1971, reuşind atunci o prezenţă în parlament de doar 5%. Oficiul de Statistică a comunicat luni că participarea la scrutin a fost de 45,1% (cu 3,4% mai puţin decât în 2015), procent obişnuit într-o ţară în care din 1975 votează mai puţin de 50% dintre alegători. Într-unul din cantoanele ţării, Schaffhausen, prezenţa la vot este obligatorie, dar nerespectarea acestei reglementări se pedepseşte numai cu o mică amendă de 6 franci elveţieni (5,4 euro).

EFE notează şi puternica ascensiune la scrutinul de duminică a partidelor ecologiste, reflectând o mai mare preocupare socială pentru schimbările climatice, ceea ce a făcut ca Verzii de stânga să-şi mărească numărul de mandate de la 11 la 28 şi să devină a patra forţă politică naţională, cu aspiraţii de intrare în guvern. În cantonul Geneva, unul dintre cele mai importante, acesta a fost chiar partidul cel mai votat, obţinând 24,6% din voturi şi fiind singura formaţiune care va trimite trei reprezentanţi cantonali în parlamentul naţional. Inclusiv Verzii Liberali au reuşit o creştere puternică la aceste alegeri, trecând de la şapte mandate în 2015 la 16 în prezent, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel