Reacții "mai zgomotoase" după a doua doză de vaccin împotriva COVID. Imbri: Sunt nişte lucruri care pot aduce nişte informaţii

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Emilian Imbri, managerul Institutului Victor Babeș, a vorbit despre reacțiile "mai zgomotoase" după cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID.

"Nu a fost nimic spectaculos"

"Haideţi să vă spun ce s-a întâmplat după ce eu şi colegii mei am făcut rapelul. Suntem 500 de persoane. La prima vaccinare, la prima doză, am avut 3-4 colegi care s-au plâns de dureri uşoare la nivelul locului înţepăturii şi, a doua zi, nu au mai avut nicio problemă. După rapel, din 500 de persoane, au fost spre 20 de persoane la care au apărut, în plus faţă de durerea de la locul înţepăturii, dureri musculare, o moleşeală, stare de febrilă - până spre 37,5 - 37,8 - tuse, curs nasul, dureri în gât. A fost exact ca un debut de răceală. Nu a durat mult. Cel mai mult a durat 24 de ore.

Cam astea au fost reacţiile care au apărut în plus şi în mod deosebit. Nu a fost nimic spectaculos în sensul rău al cuvântului. Nu a fost nevoie de nicio intervenţie din partea celorlalţi colegi care erau pregătiţi să intervină, în caz de şocuri, în caz de ceea ce auzim astăzi pe la televizor că se poate întâmpla, ca reacţie la vaccin", a spus medicul Emilian Imbri, la Atena 3.

"Cei care au avut o reacție ceva mai serioasă, au un nivel mai ridicat de anticorpi?"

"Suntem curioşi să vedem dacă, la cei care au avut o reacție ceva mai serioasă, există un nivel mai ridicat de anticorpi. Am vrea să vedem, dacă se poate - şi vom făcea observaţiile respective... Ce urmărim... Să vedem dacă cei care au trecut prin boală şi au făcut vaccin şi rapel au un nivel de anticorpi mai ridicat. Mergem pe o idee simplă, logică. După boală, rămâi cu nişte anticorpi sau faci nişte anticorpi. Sigur că, după 30 de zile, faci vaccinare, după încă 21 faci rapelul. Impulsul ăsta pe care ţi-l dă vaccinul şi rapelul a făcut să crească nivelul anticorpilor pe care i-ai dobândit natural? Este de văzut.

Cei care au avut, exact cu am spus, o reacţie mai zgomotoasă au cumva un nivel mai ridicat de anticorpi? Şi mai este ceva: vârsta. Adică persoanele tinere au un nivel mai ridicat de anticorpi decât persoanele mai în vârstă? Sunt nişte lucruri care pot aduce nişte informaţii sau pot să nu fie de importanţă ştiinţifică, dar există întotdeauna o corelarea între modul de a te manifesta şi modul de a te apăra.

"Am avut 4 sau 6 persoane care au făcut infecţia după prima doză"

Sigur că, în mod logic, un organism tânăr, care reacţionează şi fabrică un număr mai mare de anticorpi dovedeşte că are forţa să se bată mai bine cu această infecţie. Un organism mai matur, spre seniori, probabil că nu fabrică atât de mulți anticorpi, însă suficient cât să nu mai ai nevoie de plasmă şi suficient cât să îţi dea un pic de siguranţă, un pic de linişte. Să zici "domnule, cred că sunt pregătit, poate nu fac o formă prea severă dacă m-am vaccinat", a mai spus medicul Imbri.

"Noi am avut 4 sau 6 persoane care au făcut infecţia după ce au făcut prima doză de vaccin şi nu li s-a mai făcut a doua doză. Aşteptăm să treacă cele 30 de zile după ce se negativează şi se reîncepe vaccinarea, când le va veni rândul să intre pe seriile viitoare. Ei nu se mai pot înscrie pe platformă, aşa este construită, deşi ei nu au avut nicio vină în momentul în care s-au infectat. Nu li s-a mai făcut rapelul şi au făcut boala", a spus medicul Emilian Imbri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel