Război Rusia - Ucraina, ziua 12, 7 martie 2022. Noi coridoare umanitare, anunță Rusia. Zelenski cere să vorbească direct cu Putin dacă președintele rus ”nu se sperie”

Război Rusia - Ucraina, ziua 12, 7 martie 2022
Război Rusia - Ucraina, ziua 12, 7 martie 2022

A treia sesiune de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei a avut loc astăzi, ziua 12 de război. 

UPDATE: Rusia nu va chema rezervişti la război. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că nu va trimite rezervişti la războiul din Ucraina, dar şi că "profesioniştii" îndeplinesc deja "obiectivele fixate", conform Moscow Times. 

Zelenski vrea să vorbească direct cu Putin. ”Dacă Putin nu se sperie, să vină la întâlnire”

UPDATE: Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile, transmite Reuters.

"Ne dorim de multă vreme o conversaţie directă între preşedintele Ucrainei şi Vladimir Putin, pentru că înţelegem cu toţii că el este cel care ia deciziile finale, mai ales acum", a spus Kuleba într-o emisiune de televiziune în direct.

"Preşedintele nostru nu se sperie de nimic, inclusiv de o întâlnire directă cu Putin", a adăugat Kuleba.

"Dacă nici Putin nu se sperie, atunci să vină la întâlnire, să se aşeze şi să vorbească", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, conform Agerpres. 

UPDATE: ”Federaţia Rusă anunţă încetarea focului, începând de marţi, de la ora 10.00 (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României), pentru a permite evacuarea civililor”, a transmis luni seară Celula pentru operaţiuni umanitare a Ministerului Apărării de la Moscova, conform cotidianului Le Figaro, citează Mediafax. 

Armistiţiile temporare vor fi valabile în oraşele Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv şi Mariupol, a precizat Ministerul rus al Apărării.

”Discuţia cu (Vladimir) Putin este dificilă pentru că refuză încetarea focului”

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că ţările europene nu vor intra direct în conflict pentru că ”un război cu Rusia ar fi un război mondial, cu o putere dotată” cu armă nucleară.

”Nu cred că, în zilele şi săptămânile următoare, va exista o soluţie reală negociată. Sper şi facem tot ce putem pentru a ajuta”, a declarat preşedintele francez.

”Discuţia cu (Vladimir) Putin este dificilă pentru că refuză încetarea focului”, care este ”condiţia prealabilă pentru ca între Moscova şi Kiev să existe un dialog real”, a apreciat el.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa legislatorilor britanici marţi, la ora 17.00 GMT, prin legătură video, fiind primul său discurs către parlamentul Regatului Unit, a anunţat luni preşedintele Camerei comunelor, citat de Reuters.

"Fiecare parlamentar vrea să audă direct de la preşedinte, care ne va vorbi live din Ucraina, aşa încât aceasta este o oportunitate importantă pentru Cameră", a subliniat într-un comunicat preşedintele Camerei comunelor, Lindsay Hoyle. 

UPDATE: Liderii SUA, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii au făcut din nou apel la Rusia, luni, să-şi retragă imediat soldaţii din Ucraina, relatează dpa.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după o videoconferinţă cu preşedintele american Joe Biden, cel francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson că "agresiunea inacceptabilă" împotriva Ucrainei trebuie respinsă "cu toate posibilităţile pe care le avem la dispoziţie".

"Acum trebuie să sperăm că poziţia noastră clară, sancţiunile noastre (...) produc o impresie şi acest lucru creează un pic de spaţiu pentru eforturi diplomatice", a spus Scholz.

"Fiecare zi, fiecare oră contează", "trebuie să împiedicăm continuarea acestei vărsări de sânge", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt guvernamental Steffen Hebestreit a menţionat că cei patru lideri au convenit că "protejarea populaţiei civile trebuie să aibă cea mai mare prioritate şi Rusiei i se cere din nou să înceteze imediat atacul asupra Ucrainei, care este contrar dreptului internaţional, şi să-şi retragă complet trupele".

Cei patru au discutat de asemenea despre alte posibilităţi de sprijin umanitar şi au convenit că "orice efort diplomatic de a depăşi criza merită susţinut", a mai spus Hebestreit. 

UPDATE: Luptele intense din Mykolaiv continuă luni. Imaginile surprind noi explozii și coloane mari de fum în jurul orașului ucrainean.

CNN anunță că a geolocalizat și a verificat autenticitatea imaginilor.

Într-unul dintre videoclipuri, realizat în districtul Korabelnyi - cel mai sudic cartier din Mykolaiv - se văd explozii de la bombardamente deasupra unei zone rezidențiale.

În ultimele zile, schimburile de focuri între armata ucraineană și cea rusă s-au concentrat în jurul bazei militare din partea de sud-est a orașului.

UPDATE: Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat luni noi sancţiuni împotriva a zece "complici" ai invaziei ruse în Ucraina, înalţi responsabili guvernamentali şi oligarhi ruşi, informează AFP.

"Canada anunţă noi sancţiuni împotriva a zece indivizi complici la această invazie nejustificată", a declarat Justin Trudeau în timpul unei conferinţe de presă la Londra, alături de omologii săi britanic Boris Johnson şi olandez Mark Rutte, conform Agerpres. 

Numele acestor persoane provin de pe o listă alcătuită de opozantul rus aflat în detenţie Aleksei Navalnîi, printre care "foşti şi actuali înalţi responsabili guvernamental, oligarhi şi susţinători" ai puterii ruse, a precizat Trudeau.

"Sancţiunile vor pune o presiune crescută" asupra Moscovei, "în special asupra anturajului apropiat" al preşedintelui rus Vladimir Putin, a dat asigurări premierul canadian.

UPDATE 17:50: Cadavrele a 13 civili au fost scoase din moloz după un atac aerian lansat luni asupra unei fabrici de pâine în oraşul ucrainean Makariv din regiunea Kiev, au anunţat serviciile locale de urgenţă într-un comunicat difuzat online, relatează Reuters, conform Agerpres. 

UPDATE 16:50: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei discuţii telefonice, "să înceteze imediat ostilităţile" în Ucraina şi "să garanteze trecerea în siguranţă a ajutorului umanitar", informează AFP.

"UE condamnă cu cea mai mare fermitate agresiunea întreprinsă de Rusia împotriva Ucrainei", a scris pe Twitter preşedintele instituţiei care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.

Charles Michel a adăugat că a subliniat în timpul discuţiei sale cu Vladimir Putin "necesitatea de a se asigura siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare", conform Agerpres. 

UPDATE 16:25 Scriitoarea britanică JK Rowling a anunţat luni că va face o donaţie de un milion de lire (1,21 milioane de euro), care speră să egaleze fondurile ce se vor strânge în urma apelului de urgenţă lansat pentru a ajuta copiii blocaţi în orfelinatele din Ucraina, în urma invaziei militare a Rusiei, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Fundaţia Lumos - co-fondată de autoarea popularei saga Harry Potter - strânge fonduri pentru a furniza alimente şi echipamente medicale celor afectaţi de războiul din Ucraina, potrivit Agerpres.

Potrivit unui mesaj al lui Rowling, postat pe contul său de Twitter, fondurile din această iniţiativă vor sprijini evacuarea civililor din Ucraina, vor susţine familiile care le vor oferi îngrijire şi pe cei care vor oferi sprijin psihologic minorilor.

"Eu personal voi contribui la suma strânsă din aceste donaţii cu un milion de lire", a promis JK Rowling, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:14: Comisia Europeană va înainta marţi propuneri pentru a scăpa cât mai repede ţările din UE de dependenţa energetică faţă de Rusia, a anunţat luni preşedinta CE, Ursula von der Leyen, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a atras atenţia că, pentru moment, importurile de energie fosilă din Rusia sunt "esenţiale" pentru "viaţa cotidiană a cetăţenilor" europeni, conform Agerpres. 

Condițiile Rusiei ca să oprească războiul

UPDATE 16:10: Administraţia de la Kremlin a reafirmat, luni, condiţiile pentru oprirea intervenţiei militare, printre acestea figurând recunoaşterea internaţională a anexării Crimeei, independenţa regiunilor Lugansk şi Doneţk şi neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar.

"Putem opri operaţiunile militare în orice moment, după demilitarizare" şi dacă sunt îndeplinite condiţiile solicitate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News.

Printre condiţii, Peskov a menţionat recunoaşterea regiunii anexate Crimeea ca fiind teritoriu rus, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk şi neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar. Peskov a cerut ca în Constituţia Ucrainei să fie introdusă o clauză clară prin care să existe garanţii că ţara nu va adera la NATO.

Dmitri Peskov susţine că Rusia nu va mai formula alte revendicări teritoriale. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar în februarie 2022 a recunoscut ondependenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, dar aceste decizii nu sunt recunoscute la nivel internaţional.

A treia sesiune de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei este programată în Belarus în această după-amiază.

”Armata rusă nu știe cum să lupte împotriva altei armate. Dar este bună la ucis civili”

UPDATE: 16:00: Un oficial ucrainean a declarat că rachetele trase de armată rusă au lovit 1.500 de imobile rezidențiale și 34 de spitale, anunță Sky News, citează Mediafax. 

Mykhailo Podoliyak, un consilier al președintelui ucrainean, i-a numit pe ruși ”barbarii secolului 21” într-un mesaj public. El susține că trupele din Rusia au avariat sau distrus 202 școli și 34 de spitale într-un atac violent început în urmă cu 12 zile. De asemenea, 1.500 de clădiri rezidențiale au fost lovite și sute de așezări sunt ”lipsite de lumină, apă și încălzire”.

”Armata rusă nu știe cum să lupte împotriva altei armate. Dar este bună la ucis civili”, a precizat Mykhailo Podoliyak.

UPDATE 15:55 Biden are luni o videoconferinţă cu Johnson, Macron şi Scholz despre războiul din Ucraina

UPDATE 15:45 Autorităţile oraşului Harkov susţin că 133 de civili au fost ucişi de la începutul invaziei ruse

UPDATE 15:38 Vaticanul trimite doi cardinali în Ucraina pentru a oferi sprijin umanitar

UPDATE 15:17 Grâul, la cel mai ridicat nivel din martie 2008, din cauza tensiunilor geopolitice

UPDATE 15:15 O navă ucraineană a lovit un vapor din Rusia în timpul unei operațiuni de apărare a unui port de la Marea Neagră, anunță Sky News.

Forțele navale au lovit nava rusească în timp ce apărau regiunea Odesa, a spus un oficial ucrainean.

Asupra vaporului aflat în Marea Neagră au fost trase focuri de armă, a adăugat acesta.

„Inamicul s-a retras din nou”, scrie într-o scurtă declarație pe Facebook.
Nu este clar dacă au fost răniți, mai arată sursele.

Odesa este un port cheie în sudul Ucrainei și o țintă importantă pentru Rusia.

UPDATE 15:00 Kremlinul afirmă că atacurile ruse vor înceta 'într-o clipă' dacă Ucraina îndeplineşte condiţiile

UPDATE 14:50 Preţul energiei pe bursă atinge recordul de 2.673 lei pe MWh pe piaţa spot

UPDATE 14:40 Premierul ungar Viktor Orban a semnat un decret ce autorizează desfăşurarea de trupe NATO în vestul Ungariei

UPDATE 14:38 Premierii Canadei şi Spaniei şi şeful Alianţei Nord-Atlantice vizitează marţi trupele NATO din Letonia

UPDATE 14:31 O rută de evacuare din Mariupol era 'minată', afirmă Crucea Roşie.

UPDATE 14:28 A treia sesiune de negocieri între delegaţiile Ucrainei şi Rusiei este programată în Belarus, la ora 17.00 (16.00, ora României), anunţă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

De cealaltă parte, Rusia nu a confirmat încă desfăşurarea acestei a treia runde de negocieri, notează AFP. Potrivit agenţiilor de presă ruse, delegaţia Moscovei a sosit deja la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, unde s-a ţinut a doua rundă de negocieri. 

UPDATE 14 Invazia rusă în Ucraina riscă să pună în pericol de foamete milioane de persoane din Africa, avertizează Germania

UPDATE 13:50 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să se întâlnească joi, la Antalya, Turcia, cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, scrie BBC.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba şi omologul său rus Serghei Lavrov şi-au dat acordul să se întâlnească cu ocazia unui forum diplomatic în Antalia, pe coasta mediteraneană a Turciei, a anunţat luni şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, care va fi şi el prezent la întâlnire, transmite Reuters. 'Vom ţine această întâlnire în format tripartit în Antalia joi, 10 martie', a afirmat Cavusoglu, citat de Anadolu, într-o scurtă declaraţie către presa turcă.

El şi-a exprimat speranţa că întâlnirea 'va fi un punct de cotitură' şi un 'pas important' spre pace şi stabilitate. Ankara va 'continua să depună eforturi pentru o pace durabilă', a adăugat ministrul turc. Forumul diplomatic Antalya va avea loc între 11 şi 13 martie în staţiunea litorală cu acelaşi nume.

UPDATE 13:42 Guvernul rus a aprobat o listă cu ţări neprietenoase la adresa Rusiei în contextul conflictului din Ucraina

UPDATE 13:40 Lupte grele au loc în jurul orașului Kiev, într-o zonă cuprinsă între nordul și vestul capitalei ucrainene, anunță oficiali din Ucraina citați de CNN.

Potrivit informațiilor, forțele din Rusia par să fi început ofensiva în câteva sectoare pentru a se apropia de capitala Kiev.

„Cu furie extremă, inamicul distruge Bucha, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ei omoară civilii în mod intenționat”, a spus primarul orașului Kiev, Vitaly Klitschko

UPDATE 13:30 Lupta ucrainenilor este o inspiraţie pentru Taiwan, afirmă şeful diplomaţiei taiwaneze

UPDATE 13:28 UE ar putea relaxa prevederile privind ajutoarele de stat în contextul războiului din Ucraina

UPDATE 13:10 Zelenski cere un embargou comercial internaţional împotriva Rusiei

UPDATE 13 România are cel mai mic deficit comercial pe relaţia cu Rusia, comparativ cu statele vecine

UPDATE 12:50 ONU:Sute de mii de persoane nu mai au acces la ajutoare în Ucraina din cauza încercuirii militare a unor oraşe

UPDATE 12:46 UE cere AIEA să protejeze centralele nucleare din Ucraina

UPDATE 12:38 Ucraina dă asigurări că 's-au făcut progrese semnificative' în privinţa livrărilor de arme de la partenerii săi internaţionali

UPDATE 12:36 Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnâi îndeamnă femeile din Rusia să protesteze împotriva războiului în Ucraina

UPDATE 12:28 Modi l-a îndemnat pe Putin să aibă discuţii directe cu Zelenski

Prim-ministrul indian Narendra Modi l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică avută luni, să poarte discuţii directe cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite luni Reuters, citând o sursă guvernamentală de la New Delhi. 

UPDATE 12  Moscova anunţă că separatiştii pro-ruşi au întreprins o ofensivă la Mariupol

UPDATE 11:55 Un nou record pentru preţul gazelor naturale în Europa: 345 de euro pentru un Megawatt-oră. Citește detalii aici!

UPDATE 11:53 Liderul localităţii Hostomel din apropiere de Kiev a fost ucis de trupele ruse, anunţă autorităţile locale

UPDATE 11:38 Putin vrea să se întoarcă la Rusia lui Petru cel Mare, crede istoricul rus Roy Medvedev

UPDATE 11:36 Preşedintele Lituaniei îl atenţionează pe secretarul de stat al SUA că Putin nu se va opri în Ucraina

UPDATE 11:20 Armata ucraineană vrea să arunce în aer reactorul nuclear experimental de la Institutul din Harkov, susţine Rusia.

Forţele de securitate ucrainene şi batalionul naţionalist Azov intenţionează să arunce în aer un reactor de la Centrul Naţional de Cercetare al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Harkov (estul Ucrainei) şi să acuze armata rusă că a lansat proiectile către un reactor nuclear experimental, a declarat luni Ministerul Apărării rus, citat de agenţia oficială de presă TASS.

UPDATE 11:15 Kiev: Evacuarea cetăţenilor ucraineni în Rusia şi Belarus, 'complet imorală'

Propunerea Moscovei ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau în Belarus este 'complet imorală', a comunicat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

UPDATE 10:54 Aluminiul şi cuprul au atins noi maxime istorice, bursele europene s-au prăbuşit

Cotaţia metalelor a continuat să crească luni, aluminiul depăşind pentru prima dată pragul de 4.000 de dolari pe tonă iar cuprul a atins un nou maxim istoric, în timp ce bursele europene au înregistrat noi scăderi semnificative, în contextul repercusiunilor economice ale invaziei Ucraina, transmite AFP. 

UPDATE 10:53 Ucraina a introdus cote la export pentru anumite produse agricole

UPDATE 10:46 Efort multinaţional pe un aerodrom neidentificat din Europa de Est pentru a trimite arme Ucrainei (CNN)

 Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, s-a deplasat săptămâna trecută la un aerodrom neidentificat lângă graniţa cu Ucraina, care a devenit un hub pentru transportul de arme, a declarat un înalt oficial din Departamentului Apărării american, care a asistat direct la efortul multinaţional de a trimite arme în Ucraina pe fondul invaziei neprovocate a Rusiei, potrivit unui material difuzat de CNN, pe pagina sa de internet. În timp ce se afla pe aerodrom, Milley s-a întâlnit cu trupe şi personal, şi a examinat activitatea de transport, a precizat oficialul vineri.

UPDATE 10:40 Iranul critică 'amestecul' Rusiei în negocierile asupra programului său nuclear (agenţie de presă iraniană)

UPDATE 10:30 Ucraina şi Rusia se înfruntă luni la Curtea Internaţională de Justiţie pentru acuzaţia de 'genocid'

Rusia, absentă de la audierile în faţa CIJ privind războiul din Ucraina (judecător)

UPDATE 10:24 Trump spune în glumă că SUA ar trebui să-i bombardeze pe ruşi cu avioane pe care să pună drapelul Chinei. Vezi detalii aici!

UPDATE 10:20 Peste un milion de persoane s-au refugiat în Polonia; Londra analizează extinderea mecanismului de primire de refugiaţi

UPDATE 10 China declară că prietenia sa cu Rusia este 'solidă ca o stâncă' şi că mediază deja în conflictul din Ucraina

UPDATE 09:40 Anonymous spune că a piratat mai multe canale TV din Rusia, precum Russia 24, Channel One și Moscow 24, cu scopul de a transmite imagini cu invazia din Ucraina

UPDATE 09:30 Australia: China trebuie să se alăture coaliţiei globale împotriva războiului Rusiei în Ucraina

UPDATE 08:58 Petrolul şi aurul îşi continuă creşterea iar bursele asiatice se prăbuşesc

Cotaţia petrolului a continuat să crească luni pe piaţa din Asia, la fel ca şi preţul aurului care a trecut de 2.000 de dolari uncia, în timp ce bursele din regiune au înregistrat scăderi semnificative în contextul repercusiunilor războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, transmite AFP. 

UPDATE 08:42 Ucraina şi Rusia se pregătesc pentru a treia rundă de negocieri de pace

După o săptămână şi jumătate de război, se aşteaptă ca Rusia şi Ucraina să se întâlnească luni pentru o a treia rundă de discuţii, ambele părţi sugerând anterior că aceasta ar putea avea loc luni, potrivit dpa. Nu se cunoaşte deocamdată locul şi ora exactă a acestor discuţii. Vezi știrea aici!

UPDATE 08:40 Mai multe state occidentale cer suspendarea Rusiei din Interpol

Mai multe state occidentale, printre care Marea Britanie şi SUA, au cerut Interpol să suspende Rusia din rândurile organizaţiei, a indicat luni ministrul de interne britanic, Priti Patel, transmite AFP. Alături de Marea Britanie şi Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă au cerut 'suspendarea imediată a accesului Rusiei la toate sistemele' organizaţiei de cooperare poliţienească, cu 194 de membri.

UPDATE 08:30 Monedele europene se depreciază în contextul în care rubla este ameninţată de un embargou petrolier

UPDATE 08:11 Noua Zeelandă va introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, scrie CNN.

UPDATE 08  Ministrul olandez al Apărării vine luni la baza Mihail Kogălniceanu. Începe „Rapid Falcon 22”

În prezent, în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, se află un detaşament compus din aproximativ 150 de militari aparţinând Brigăzii 11 Air Assault din Regatul Ţărilor de Jos, dislocat în România pentru a participa, în perioada 7 - 24 martie, la exerciţiul multinaţional 'Rapid Falcon 22' din Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă 'Babadag', din judeţul Tulcea. 

 

Citește ce sa întâmplat în primele 11 zile ale războiului Rusia - Ucraina:

•  ZIUA 11  •  ZIUA 10   •  ZIUA 9   •   ZIUA 8   •   ZIUA 7   •   ZIUA 6   •   ZIUA 5   •   ZIUA 4   •   ZIUA 3   •   ZIUA 2   •   ZIUA 1  •

UPDATE 07:56  Rusia spune că va opri focul pentru a permite civililor să scape.

Încetarea focului va avea loc de la ora locală 10:00, potrivit ministerului rus al apărării, cu rute de evacuare stabilite în capitala Kiev, precum și în Harkov, Mariupol și Sumy. Toate aceste orașe sunt în prezent sub o operațiune de asalt a Rusiei. Oficialii ucraineni nu au confirmat încă acest lucru.

În weekend, două eforturi de a deschide o rută pentru a permite civililor să plece din Mariupol au picat.

UPDATE 07:47 Primarul orașului Nikolaev a confirmat rapoartele anterioare potrivit cărora forțele Moscovei au bombardat orașul la primele ore ale dimineții. Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleksandr Senkevych a scris că trupele ruse au vizat clădiri rezidențiale din oraș.

„Sunt multe obuze în oraș care nu au explodat... nu vă apropiați, nu le ridicați și nu încercați să le mutați singuri”, a avertizat Senkevych.

UPDATE 07:38 Rusia a lansat un total de 600 de rachete de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat duminică un înalt oficial american al apărării. Moscova a angajat aproximativ 95% din puterea sa de luptă acumulată în interiorul Ucrainei.

UPDATE 07:29 Forțele ucrainene susțin că au recucerit Chuhuiv. Statul Major al Ucrainei a precizat că forțele Kievului au capturat orașul de la trupele ruse și au provocat pierderi grele forțelor Moscovei în timpul bătăliei.

Oficialii ucraineni au mai susținut că doi comandanți ruși de rang înalt au fost uciși în timpul bătăliei pentru orașul care are o populație de aproximativ 31.000 de locuitori.

UPDATE 07:19 Noua Zeelandă a anunțat o nouă listă de sancțiuni care vizează zeci de cetățeni ruși. Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că noile reguli vor impune o interdicție de călătorie pentru 100 de oligarhi ruși și vor împiedica superyacht-urile, navele și avioanele înregistrate în Rusia să intre în spațiul aerian sau în apele Noii Zeelande.

UPDATE 06:42 Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că țara se confruntă cu „cel mai periculos mediu de securitate din ultimii 80 de ani” de la al Doilea Război Mondial, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia. Moscova „a ales calea violenței și caută să răstoarne ordinea globală”, a adăugat el.

UPDATE 06:33 Au existat rapoarte despre reînceperea bombardamentelor rusești în orașul-port din sudul Nikolaev. Oficialii orașului nu au comentat încă rapoartele, dar presa locală „News-N” a precizat că bombardamentul a început în jurul orei 05:00, ora locală (03:00 GMT).

Reluarea atacului vine la o zi după ce forțele ucrainene au respins un alt atac asupra orașului și au recucerit aeroportul.

UPDATE 06:12 Ministerul de Externe al Japoniei a ridicat luni avizul de călătorie pentru Rusia, cerând cetățenilor japonezi să se abțină de la călătorii în Federația Rusă. De asemenea, Coreea de Sud le interzice cetățenilor săi să călătorească în Rusia și Belarus, ridicând nivelul de călătorie la 4, cel mai înalt, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al țării. Instituția a spus că sud-coreenii care călătoresc în țări sau regiuni aflate sub o alertă de nivel 4 pot fi pedepsiți conform legilor conexe.

UPDATE 05:52 Peste 4.600 de persoane care manifestau fără autorizaţie împotriva intervenţiei militare în Ucraina au fost arestate duminică în aproximativ 60 de oraşe din Rusia, a indicat ONG-ul OVD-Info, specializat în supravegherea protestelor, notează AFP.

Cel puţin 4.640 de persoane au fost arestate duminică în 65 de oraşe, ridicând la peste 13.000 numărul protestatarilor reţinuţi de la declanşarea operaţiunii militare ruse la 24 februarie, potrivit OVD-Info (vezi AICI).

UPDATE 05:50 Duminică seară, Emmanuel Macron, președintele Franței, l-a sunat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și l-a pus la curent despre discuția purtată anterior, tot în ziua 11, cu Vladimir Putin. 

UPDATE 05:40 Generalul-maior Viktor Gulevici, șeful statului Major din Belarus, ar fi demisionat, din cauză că nu a putut să sprijine în mod corespunzător invazia rusă din Ucraina, potrivit Daily Mail.

UPDATE 05:30 Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat, duminică, într-un interviu pentru CNN, că 230.000 de ucraineni au venit în ţara sa şi 120.000 au ales să rămână. Gavriliţa a spus că fiecare al optulea copil din Republica Moldova este refugiat şi a reafirmat că ţara sa este neutră.

“Condamnăm cu fermitate acest atac militar asupra Ucrainei. Şi am făcut apel la pace încă de la începutul războiului. Asistăm la o criză umanitară înfitorătoare. Deja 230.000 de oameni au trecut graniţa cu Republica Moldova din Ucraina. Şi aproximativ 120.000 au ales să rămână până acum”, a spus Gavriliţa.

“De asemenea, vedem o mulţime de familii şi copii care se mută din Ucraina. Aşa că fiecare al optulea copil din Moldova este acum refugiat.... cel puţin trei sferturi dintre refugiaţi stau cu familii... suntem la capacitate maximă. Fluxul de refugiaţi este mai mare şi mai rapid decât indicau chiar şi previziunile”, a afirmat oficialul din Republica Moldova.

UPDATE 05:20 Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a declarat că instituția „explorează” legislația care să interzică importul de petrol rusesc.

Totodată, Congresul SUA intenționează să aprobe săptămâna aceasta un ajutor de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina, ca răspuns la invazia militară a Rusiei, anunță Pelosi, conform Al Jazeera.

„Camera Reprezentanților examinează în prezent o legislație puternică ce va izola și mai mult Rusia de economia globală”, a spus Pelosi într-o scrisoare.

UPDATE 05:15 China a evacuat 'majoritatea' cetăţenilor săi blocaţi în Ucraina de invazia rusă, a anunţat luni ambasada sa la Kiev, notează AFP. Înainte de ofensivă, Beijingul a ignorat avertismentele serviciilor americane de informaţii că un atac rus era iminent, lăsând cei aproximativ 6.000 de cetăţeni ai săi sub ameninţarea luptelor.

Din cauza deteriorării rapide a situaţiei, misiunea diplomatică a renunţat în cele din urmă la o evacuare aeriană direct din Ucraina şi a optat pentru un transfer rutier într-o ţară terţă. 'În prezent, majoritatea compatrioţilor chinezi au fost evacuaţi', a indicat ambasada Chinei în Ucraina într-un comunicat, îndemnându-i pe cei care mai sunt celor încă prezenţi să părăsească ţara 'cât mai curând posibil'.

Un prim zbor cu repatriaţi plecat din România a aterizat sâmbătă la Hangzhou (est), nu departe de Shanghai.  Ataşată parteneriatului cu Moscova, China s-a abţinut să condamne intervenţia rusă în Ucraina, refuzând chiar să vorbească despre o 'invazie'. În prima zi a atacului rus, ambasada le-a recomandat cetăţenilor săi care părăsesc Ucraina pe drum să lase la vedere 'în mod clar un drapel chinez' pe maşina lor, ca măsură de securitate. Ulterior, Beijingul le-a cerut cetăţenilor săi din Ucraina să fie extrem de precauţi şi să se abţină de la orice comentariu asupra situaţiei care ar putea alimenta resentimentele în rândul ucrainenilor, informează Agerpres.

UPDATE 04:30 Un jurnalist elvețian a fost rănit și jefuit de soldați ruși n conflictul din Ucraina, acesta fiind internat într-un spital, informează Antena 3. 

UPDATE 04:00 Actorul ucrainean Pasha Lee,  care s-a alăturat unității de Apărare Teritorială, ar fi  fost ucis în apropierea orașului Irpin, lângă Kiev, a anunțat jurnalistul Yaroslav Kuts pe Facebook.

UPDATE 02:30  Anonymous susține că a spart serviciile rusești de streaming Wink și Ivi și canalele TV Rusia 24, Channel One, Moscow 24 pentru a difuza imagini din Ucraina.

UPDATE 02:15 Federația Internațională de Judo i-a îndepărtat pe președintele rus Vladimir Putin și pe miliardarul rus Arkady Rotenberg din toate funcțiile.

Rotenberg este un apropiat al lui Vladimir Putin, partener de afaceri și prieten din copilărie al președintelui rus. În noiembrie 2017, Forbes estima averea sa la 2,5 miliarde de dolari. Rotenberg a devenit miliardar prin intermediul unor proiecte de construcții și oleoducte profitabile sponsorizate de stat.

Anterior deciziei Federației, președintele rus Vladimir Putin a fost suspendat din funcția de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo (FIJ).

Posesor al centurii neagre la judo, Vladimir Putin este un practicant pasionat al acestei discipline și este coautor al unei cărți intitulate „Judo: Istorie, Teorie și Practică".

Vineri, IJF a anunțat că a anulat un eveniment din calendarul competițional ce urma să aibă loc în 20-22 mai în Rusia, precizează Mediafax.

UPDATE 02:05 Sediul misiunii OSCE din  Mariupol a fost atacat cu arme de foc, fapt ce a dus ca misiunea să se retragă din ucraina, precizează Antena 3.

UPDATE 00:47 Un jurnalist străin a ajuns, în această noapte, la un spital din orașul Kirovohrad. Anunţul a fost făcut de Oleksandra Matviichuk, şefa Centrului pentru Libertăţi Civile din Ucraina, printr-o postare pe Twitter.

Potrivit acestuia, jurnalistul elvețian Guillaume Briquet ar fi fost atacat de soldații ruși, care ar fi tras în mașina acestuia, apoi l-au jefuit, în apropierea satului Vodiano-Lorino din regiunea Mykolaiv.

UPDATE: 00:30 Președintele francez Emmanuel Macron a discutat în această noapte cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și la pus la curent cu convorbirea sa anterioară cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat citit la Palatul Élysée.

"Președintele Republicii a discutat cu președintele Zelenski despre convorbirea de astăzi (duminică - nr) cu președintele Putin, în timpul căreia acesta din urmă și-a dat acordul pentru un efort comun întreprins pe baza recomandărilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomă pentru asigurarea siguranței. și securitatea centralelor nucleare din Ucraina”, se arată în comunicat.

UPDATE 00:10 O nouă rundă de negocieri este programată pentru astăzi între delegațiile din Ucraina și Rusia, însărcinată de informații despre rușii pregătesc un atac final asupra capitalei Kiev.

Ziua 11 a fost ziua în care am aflat, oficial, că centrala din Zaporizhzhya se află sub ordinele comandanților forțelor rusești de acolo, dar și ziua în care din Ucraina au venit imagini sfâșietoare cu civili uciși, pe stradă, în timp ce încercau să fugă. din calea războiului, cu toată viața într-o geantă. Imaginile de-a dreptul sfâșietoarelor nu au nimic în calea lui Vladimir Putin care nu recunoaște că Armata Rusă ucide, deliberat, civili. „Fie prin negocieri, fie prin război” Vladimir Putin vrea doar să-și atingă scopurile în Ucraina: ”'denazificarea' și neutralizarea Ucrainei”, dar și recunoașterea independenței peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, și a provinciei Donbas ( din stul Ucrainei). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel