UE propune raționalizarea forțată: Reducerea de la distanță a energiei furnizate, prin contoarele inteligente. ”Când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Economii forțate cu ajutorul contoarelor inteligente instalate în majoritatea locuințelor pentru a face posibilă reducerea de la distanță a energiei furnizate - asta și-ar propune UE. 

Din proiectele de plan ale Uniunii Europene, pentru raționalizarea energiei electrice și gazelor, reiese propunerea de a reduce de la distanță puterea contoarelor din locuințele particulare, automat și fără intervenția utilizatorului, grație ”contoarelor inteligente” instalate în locuințe.

Acest lucru este posibil prin așa-numitele contoare de energie de ”contorizare inteligentă” de a doua generație instalate în majoritatea locuințelor, care – după cum se explică într-un slide tehnic al Arera – permit ”activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță, scrie Europa Today.

Acesta este, evident, răspunsul la cel mai rău scenariu, dar la care UE sugerează statelor membre să se gândească pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea în consecință a gazului prețios pe care îl folosesc centralele electrice) este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economisirea de energie.

Proiectul prezentat de către mass-media prevede o ”raționalizare ascunsă” a proviziilor în timpul orelor de vârf: contorul din casele noastre, acum setat la 3,3 kilowați-oră, ar putea, prin urmare, să fie redus în putere - între orele 8 și 19 - împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp.

Pe scurt: dacă continuăm să fim lacomi de electricitate aprinzând luminile casei, televizorul și mașina de spălat rufe, poate în timp ce mașina de spălat vase curăță vasele, limitatorul de contor ar putea sări rezultând o reducere de la distanță a consumului.

”Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează” denunță Alessandro Panza, europarlamentar. ”Oare acesta ar fi planul mult așteptat al UE de răspuns la urgență? Înainte de a ajunge la contoarele noastre și de a cere alte sacrificii de la cetățenii aflati deja în dificultate, instituțiile UE ar trebui să înceapă să-și taie risipa, începând cu închiderea Strasbourgului inutil, al biroului Parlamentului European, operațional doar patru zile pe lună”, a mai adăugat acesta.

Citește și:

Românii, îndemnați să reducă risipa de energie electrică. Nicolae Ciucă: Să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin

"Am discutat în şedinţa de Guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit şi facem apel la populaţie să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare", a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă a luat în calcul ca persoanele care economisesc energia electrică să fie recompensate.

Referitor la eventuala decuplare a tarifelor la energia electrică de cele la gazele naturale, premierul a menţionat că România susţine această iniţiativă.

"Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa Spot, astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ", a menţionat liderul liberal. 


Nicolae Ciucă: În acest moment nu există probleme în coaliție

Totodată, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat sâmbătă că nu există probleme în coaliţia de guvernare.

"Nu există în acest moment altă soluţie decât cea a asigurării stabilităţii politice. La nivelul conducerii celor două partide, la nivelul conducerii coaliţiei vă pot spune că există dialog şi soluţii pentru orice problemă creată. E normal să fie probleme, e normal să fie discuţii la nivelul filialelor pe diverse situaţii, dar cel mai important este să avem responsabilitatea asigurării liniştii necesare, într-un ansamblu oricum de probleme şi de crize, cetăţenilor României. Ca atare, în acest moment, nu există probleme în coaliţie. Ne vedem în continuare de drum", a afirmat Nicolae Ciucă, după ce a participat la Şcoala Politică de Vară a Tineretului Naţional Liberal din staţiunea Venus.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel