Rata de vaccinare România a scăzut sub un nivel considerat acceptabil

În România există comunităţi în care rata vaccinării copiilor a scăzut sub "un nivel acceptabil", uneori fiind de 5%, a declarat reprezentantul UNICEF în ţara noastră, Pieter Bult.

"Din nefericire, avem de-a face cu situaţii în România în care rata de imunizare a scăzut sub un nivel acceptabil. Acum încercăm să abordăm această problemă, avem o campanie publică prin care promovăm imunizarea în rândul copiilor. Nu cred că e ceva ce ar trebui să facă doar UNICEF, cred că e ceva ce oricine poate face în ceea ce priveşte educarea despre importanţa imunizării", a afirmat el.

El a adăugat că în România există "insule" de acest tip. "Sunt comunităţi care au 5% din copii imunizaţi. Este foarte, foarte puţin. Vorbesc despre aceste insule. La nivel naţional, vorbim de 75-85%, depinde de ce vaccin vorbim", a explicat Bult.

În opinia sa, această rată mică de vaccinare este şi rezultatul unei deconectări a familiilor de pachetul de servicii de bază.

"Vedem în multe părţi ale României o lipsă. Cu cât familiile sunt mai vulnerabile, cu atât le este mai greu să aibă acces la servicii precum prevenţia pentru sănătate. (...) Trebuie să ne aplecăm asupra acestui nou tip de comunicare. Avem nevoie de asistente medicale comunitare. Este extrem de important şi, din păcate, nu sunt multe fonduri alocate acestor asistente medicale comunitare", a punctat el.

Bult a vorbit despre colaborarea între asistenta medicală, asistenta socială şi consilierul şcolar, care, în opinia sa, "este absolut critică".

"Acest trio ştie ce se întâmplă în acea comunitate. (...) Problema dintr-o casă nu este legată doar de sănătate, ar putea fi legată de sărăcie, de mai multe probleme - mobilitate, de faptul că părinţii sunt plecaţi. Disponibilitatea şi integrarea acestor servicii este foarte importantă", a afirmat el.

UNICEF aplică un sistem de servicii integrate în comunităţi vulnerabile din judeţul Bacău, iar obiectivul organizaţiei este ca autorităţile române să multiplice acest model în ţară.

Pieter Bult a participat la conferinţa internaţională "Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul UE", care are loc la Bucureşti luni şi marţi.

La finalul evenimentului va fi prezentată Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană. Acest document este elaborat de un board format din 20 de copii români, special constituit în acest sens, şi diseminată în Europa prin intermediul reţelelor UNICEF, Eurochild, Salvaţi Copiii, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din Protecţia Copilului, al asociaţiilor europene de elevi de liceu. Documentul a fost realizat printr-un amplu proces de consultare ce a implicat atât experţi internaţionali, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor europene din domeniul drepturilor copilului.

"Participarea copiilor este un lucru corect, dar este şi o nevoie pentru noi toţi, deoarece copiii încă au o minte deschisă, creativă, care gândeşte dincolo de restrângeri, iar modul acesta de a gândi, de a vedea lumea - dincolo de prejudecăţi şi stereotipuri - ne poate ajuta pe toţi să găsim soluţii", a afirmat Bult.

Potrivit acestuia, momentul prezentării acestei declaraţii este foarte important.

"Declaraţia vine într-un moment atât de critic, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, să îi facă pe liderii UE să ia acest drept (de a participa la luarea de decizii - n.r.) mai în serios", a spus reprezentantul UNICEF în România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel