Raluca Prună: Semințele plantate de tehnocrați vor da roade

Raluca Prună
Raluca Prună

La final de mandat, ministrul Justiției, Raluca Prună, spune că Executivul condus de Dacian Cioloș a arătat că se poate guverna şi altfel şi că lipseşte, poate, doar curajul de a face pasul înainte şi de a cere fiecare dintre noi, în fiecare zi, peste tot, o bună guvernare pentru această ţară.

"Anul trecut, intr-o vineri, pe 31 decembrie, tot pe la ora aceasta, eram in birou la Ministerul Justitiei, in așteptarea listei cu lucrări științifice elaborate in penitenciar. Listă pe care conducerea de la acel moment a Administrației Naționale a Penitenciarelor amâna cu obstinație să o trimită", a scris pe Facebook ministrul Justiției.

"Acum e o vreme a bilanțului. Cum a fost anul 2016 si ce am reușit să fac? La ce au folosit multele nopți târzii la minister, miile de ore de muncă, zecile de ore pe drumurile patriei intre penitenciare, instanțe, parchete, birouri de probațiune, sutele de ore pentru avizarea actelor normative înainte sa intre în ședintele de guvern cu avizul de legalitate, alte sute pentru proiectele ministerului sau alte câteva sute in întâlniri de lucru? Răspunsul e mai complex decât mi-aș dori, dar voi încerca să-l dau cu onestitate.

Mi-aș fi dorit ca mesajul echipei guvernamentale din care fac parte să fi ajuns în mai mare măsură la publicul pe care l-am servit. Spun bine: l-am servit. Pentru că aceasta este guvernarea responsabila - a fi in slujba cetății care te investește cu încredere. Strategia muncii oneste, in slujba cetățeanului, cu responsabilitate față de banul public, cu transparență în deciziii, cu respect fata de colegii din subordine, pe care ii conduci prin puterea exemplului si nu prin cultura fricii, pare deocamdată minoritară. În schimb, fac rating manipularea grosolană, minciuna cu cât mai gogonata cu atât mai credibilă și injuriile, calomniile, decredibilizarea prin repetarea obsesivă a injuriilor și calomniilor. Lista acestora e lungă, prea bine cunoscută și nu mai merită reluată acum.

Cred că puteam explica mai bine ce si cât facem, cât si cum reparăm greșeli de sistem acumulate în ani. Am presupus că e de ajuns să ne facem treaba contra cronometru, fără sa pierdem timp răspunzând atacurilor nerușinate.

Sunt convinsă că, pe termen mediu, semințele plantate de noi în acest an vor da roade. Sunt sigură că acest alt fel de a sluji cetatea este mâna câștigătoare. Nu imediat, dar foarte curând. Sunt sigură că solul este mai fertil decât cred politicienii de carieră (cei binecunoscuți,, nu ca noi, cei mulți, anonimi, cu cariere cinstite si muncite).

Să nu uităm că, acum mai bine de un an, aceiași politicienI care au patronat timp de 25 de ani stagnarea, hoția și risipa fugeau de responsabilitatea formării unui guvern. Această responsabilitate de care alții s-au ascuns ne--a revenit nouă, câtorva profesioniști dintre mulții profesionisti necunoscuți ai acestei țări.

Am arătat in acest an că se poate guverna și altfel. Si că lipsește, poate, doar curajul de a face pasul înainte și de a cere fiecare dintre noi, în fiecare zi, peste tot, o bună guvernare pentru această țară. Am învățat însă în acest an că suntem mai mulți decât cred ei, cei care au excelat doar în clientelism și lipsa de performanță.
Bilanțul meu la Ministerul Justitiei este public. Și, pentru că am investit 14 luni grele si foarte intense pentru a face atâtea lucruri, promit că voi monitoriza ceea ce s-a câștigat și ceea ce se va întâmpla în continuare. Pentru că am învățat că atacurile murdare nu trebuie lăsate fara răspuns, voi denunța cu tărie orice minciună despre acest mandat.

Campania electorală a trecut și vom depăși în curând momentul promisiunilor. Vine vremea faptelor și, de aici înainte, vom vedea dacă și cât se va construi mai departe. Justiția este o miză mare si ne privește pe absolut toți. Cred că sistemul judiciar din România este matur si sper sa apere cu strășnicie tot ce s-a câștigat cu greu, in ani mulți.

Sunt așadar încrezătoare, deloc naivă, rămân implicată si știu că suntem mulți. Eu cred ca România merită mult mai mult, că România suntem noi, cei mulți, necunoscuți, care ne facem treaba onest", este postarea actualului ministru al Justiției pe Facebook, la sfârșit de mandat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel