Protest Ministerul Justiției: Violența domestică

Protest Ministerul Justiției
Protest Ministerul Justiției

 Aproximativ 40 de persoane s-au adunat miercuri în faţa sediului Ministerului Justiţiei, în cadrul unei acţiuni de susţinere a victimelor violenţei domestice, cerând implementarea unui instrument prin care poliţistul ce merge la faţa locului şi vede că există o situaţie de violenţă să aibă posibilitatea aplicării unui ordin imediat de protecţie victimei. 

"Poliţistul vede la faţa locului ce se întâmplă, emite acel ordin imediat, prin care fie agresorul părăseşte casa, fie este luat la secţie şi este reţinut pentru 48 de ore, timp în care femeia are la dispoziţie să meargă în instanţă, să îşi reconfirme acel ordin de protecţie, care să o ţină pe ea în siguranţă", a declarat Carmen Gheorghe, preşedintele Asociaţiei E-Romnja. 

Ea a explicat că, în prezent, în urma unui apel al victimei la 112, poliţistul care se deplasează la faţa locului nu are ce face într-o astfel de situaţie, iar victimei i se aplică ulterior corecţii şi mai mari. 

"Numărul de apeluri într-un an la 112 pe care victimele îl fac este de peste 100.000. Cele care ajung în instanţă sunt undeva la 1.000 - 2.000 de cereri pentru ordin de protecţie. Numărul celor care obţin ordin de protecţie este şi mai mic, undeva la 40% dintre femei", a arătat Carmen Gheorghe. 

Ea spune că, deşi spaţiul politic este de acord că lupta împotriva violenţei asupra femeilor reprezintă o prioritate, totuşi instituţiile abilitate nu îşi asumă implementarea unui sistem eficient în acest sens. 

"Din păcate, în România bătălia împotriva violenţei asupra femeilor nu este câştigată, deşi avem legi - România a ratificat anul trecut Convenţia de la Istanbul - încă nu se întâmplă nimic. Vedem că spaţiul politic este de acord să lupte împotriva violenţei asupra femeilor, însă din păcate nu se întâmplă nimic, iar noi vrem să amintim că de 8 Martie încă luptăm pentru drepturile noastre. Vrem aplicarea ordinului de urgenţă emis de poliţie, care este implementat în alte ţări, iar Ministerul Justiţiei este cel care, din păcate, încă se opune, nu ştim de ce", a mai spus Carmen Gheorghe, conform Agerpres.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy