Urmărește emisiunea live


Prof. Serhy Yekelchuk: Putin se teme de România. Din cauza României, se gândeşte de trei ori înainte să ia o decizie

Serhy Yekelchuk, profesor la Universitatea Victoria, din Canada, şi istoric, afirmă că Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, se teme de România, dar şi că ţara noastră ar fi motivul pentru care Putin se gândeşte de mai multe ori înainte de a lua o decizie privind războiul din Ucraina. 

"România a jucat până acum un rol important în sprijinirea Ucrainei pentru a înfrânge agresorii ruşi. Şi nu mă refer aici doar la sprijinul moral şi la asistenţa umanitară consistentă, ci şi la faptul că România a primit cu braţele deschise mulţi refugiaţi din Ucraina. Sunt destui ucraineni care au rămas în România, iar alţii s-au întors în ţară, păstrând amintirile frumoase legate de cât de deschişi şi calzi au fost românii cu ei. Faptul că România este vecină cu Ucraina şi Republica Moldova este un factor important de apărare împotriva Rusiei şi îl face pe Putin să se gândească de trei ori înainte de a lua o decizie. Să nu uităm de Transnistria, ce poate fi o bază potenţială pentru un atac rusesc. De fiecare dată când Putin se întâlneşte cu generalii săi se gândeşte la poziţia României şi la faptul că Republica Moldova nu este singură.

Ţările membre NATO nu au vreun motiv să se teamă de Vladimir Putin pentru că nu le va ataca, ar fi un act sinucigaş din partea lui. Din cauză că războiul din Ucraina merge prost pentru Putin, iar Europa, cu excepţia Ungariei, este unită în faţa agresiunii ruseşti, Vladimir Putin nu se poate gândi să atace o ţară membră NATO. Eu cred că Putin se teme de România. În presa din Rusia, România este menţionată constant ca una dintre ţările europene neprietenoase", a declarat Yekelchuk, conform Adevărul.

Următoarea țară de pe lista lui Putin. Pericolul e chiar la granița României. Avertismentul unui expert american: Va începe un nou război

Un geopolitician avertizează că un nou război ar putea izbucni într-o țară aflată la granița cu România.

Vladimir Putin va căuta să avanseze mai spre vest prin Europa odată ce va "distruge" Ucraina, ajungând în următoarea țară care a fost întotdeauna pe "lista" Kremlinului, a declarat un expert pentru Express.co.uk.

Istoricul american de origine rusă Yuri Feltșinski, autor al cărții "Explozia Ucrainei: Revenirea terorii ruse și amenințarea celui de-al treilea război mondial", a avertizat că Putin "va începe un război în Moldova în momentul în care va ajunge în Transnistria". 

"Chiar înainte de a se termina cu Ucraina, dacă vor ajunge în Transnistria în acest proces, vor începe să aibă un război acolo.", a explicat istoricul american.

"Moldova a fost mereu pe listă"

"Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria. Dacă ucrainenii nu reușesc să-i oprească, atunci vor ajunge în Transnistria și vor declanșa războiul în Moldova. Și Moldova, desigur, nu este membră a NATO. Moldova este pe listă – mereu a fost pe listă.", a mai spus Feltșinski.

De altfel, Moldova și-a exprimat de multă vreme îngrijorarea cu privire la statutul său în afara UE și NATO. Transnistria este o regiune separatistă a Moldovei, care împarte granița cu Ucraina și este susținută de Moscova. Transnistria nu este recunoscută ca națiune de niciun membru al ONU, deși s-a declarat independentă cu peste trei decenii în urmă.

Fostul ambasador al SUA în Moldova, James Pettit, a scris la începutul acestei veri că fostul stat sovietic va fi "extrem de vulnerabil la o invazie rusă". El a adăugat: "Un atac asupra acestei mici națiuni nu ar genera Rusiei probleme în comparație cu dificultățile întâmpinate în invazia din Ucraina". VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel