EXCLUSIV  Prof. dr. Maria Dorobanțu, apel pentru vaccinarea celor cu boli cronice: Infecţia poate duce la complicaţii care îi omoară foarte repede!

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Prof. dr. Maria Dorobanțu a atras atenţia asupra faptului că pacienţii cu boli cronice trebuie să se vaccineze împotriva noului coronavirus, pentru a evita complicaţiile care le pot fi fatale.

"Subliniez un lucru: chiar şi bolnavii cunoscuţi cu boli cardiovasculare, că sunt hipertensivi, că sunt cu boală coronariană ischemică sau că sunt cu insuficienţă cardiacă, au temere să se vaccineze (n.r. – împotriva Covid-19). Au o temere care nu ştiu de ce este generată, pentru că eu cred că orice medic cu o anume pregătire şi care gândeşte normal – că am văzut şi medici care nu fac acest lucru – îi sfătuieşte pe aceşti oameni că au, din contră, o indicaţie majoră de a se vaccina. Pentru că nevaccinaţi, infecţia poate duce la complicaţii care îi omoară foarte repede. Deci aici cred că trebuie să luptăm foarte mult. Oamenii care au boli cronice, cu risc de a se complica în cursul evoluţiei unei boli Covid trebuie să se vaccineze, nu să se teamă de vaccin!", a spus prof. dr. Maria Dorobanțu, la "Academia de Sănătate". 

VIDEO: 

Care este situaţia bolilor cardiovasculare în pandemie

"E foarte greu de spus exact care este situaţia în momentul de faţă pentru că datele se acumulează pe zi ce trece. Toată problema este că bolile cardiovasculare  - în principal boala coronariană ischemică, cu complicaţiile ei până la insuficienţă cardiacă – sunt responsabile de aproximativ 60% din decese, în afara pandemiei. Dacă considerăm această perioadă cu toate faţetele ei, cu toate complicaţiile cardiovasculare pe care le-a generat, evident că mortalitatea prin boli cardiovasculare a crescut şi mai mult. A crescut prin faptul că infecţia cu SARS-CoV-2 a generat tromboze arteriale, inclusiv infarct miocardic. Evident că toate acestea au crescut mortalitate şi până la urmă vedem ce număr mare de decese sunt zilnic, toate practic ajung să aibă o complicaţie cardiovasculară.

Dar ce se întâmplă cu o boală cronică în această perioadă, a fost ea îngrijită la fel sau dacă a avut nişte minusuri de îngrijire? Au fost poate mai puţin bine îngrijiţi bolnavii cronici, lucru care s-a mai întâmplat şi din cauza faptului că oamenii care au aceste boli au stat acasă exagerat de mult, până când au apărut complicaţii nu neapărat din cauza bolii Covid, ci complicaţii ale bolii cronice pe care o aveau. Chiar şi bolnavii cu infarct miocardic, de exemplu – iar asta s-a întâmplat nu numai în România ci peste tot în lume – cel puţin în primele luni de pandemie, foarte mulţi nu s-au prezentat la spital de teamă să nu se infecteze cu SARS-CoV-2 şi, evident, că în felul acesta au făcut complicaţii ale infarctului de miocard, aritmii, insuficienţă cardiacă acută, care au dus, până la urmă, la decesul bolnavului, uneori acasă sau s-a întâmplat să ajungă la spital, dar să ajungă în etapa de complicaţii. Că era infectat sau nu, nu mai conta, dar evoluţia infarctului a fost foarte severă", a explicat Maria Dorobanţu.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel