PRIMA CHIRIE. Tot ce trebuie să știi despre prima de relocare

somaj romania
somaj romania

Normele de aplicare ale programului ”Prima Chirie” au fost aprobate astăzi printr-o hotărâre de Guvern. 

De programul ”Prima Chirie” vor beneficia șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care se mută la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliu pentru a se angaja. 

Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru maximum 36 de luni. De ea pot beneficia persoanele care solicită acest drept și se încadrează în muncă, full time, pentru cel puțin 12 luni. Veniturile persoanelor nu trebuie să depășească 5.000 de lei pe lună.  

Prima de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) la noul domiciliu sau reședință, în limita sumei de 900 de lei lunar.

Încă de la început încadrarea trebuie să fie pentru minimum 12 luni. Dacă un șomer se angajează pentru 6 sau 9 luni și apoi i se prelungește contractul nu beneficiază de primă. 

[citeste si]

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptățite trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în evidențele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condițiilor menționate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă. Totodată, veniturile nete lunare luate în considerare în vederea acordării primei sunt:

• venituri din salarii şi asimilate salariilor;

• venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

• venituri din pensii;

• venitul minim garantat;

• indemnizaţia de şomaj;

• stimulentul de inserţie;

• indemnizaţia de concediu pentru creşterea copilului.

Prima de relocare se acordă lunar, începând din luna următoare depunerii documentelor, pentru o perioadă de cel mult 36 de luni.

Beneficiarul trebuie să depună lunar documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilități, declarații și adeverințe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii.

Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât și cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel