Guvernul polonez a pregătit un plan pentru a ajuta debitorii afectați de o creștere bruscă a ratelor dobânzilor, ceea ce duce la costuri mai mari ale împrumuturilor.
Planul va include subvenții de rambursare pentru cei care se confruntă cu dificultăți financiare, pauze de rambursare a creditelor ipotecare și înlocuirea ratei interbancare WIBOR la creditele ipotecare cu un nou punct de referință care urmează să înceapă de la 1 ianuarie 2023.
Consiliul Polonez de Politică Monetară a majorat ratele dobânzilor pentru a șaptea oară în aprilie, iar rata principală a dobânzii la Banca Națională a Poloniei a crescut de la 3,5 la 4,5 la sută. Economiștii au fost surprinși de această mișcare, deoarece se așteptau la o creștere cu jumătate. O astfel de decizie înseamnă noi creșteri ale ratelor creditelor, ceea ce a determinat guvernul să lucreze la un plan de sprijin pentru debitori.
Potrivit anunțului făcut de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, sprijinul pentru debitori se va baza pe patru propuneri.
În primul rând, guvernul implementează o nouă formulă pentru concediile de rambursare. O dată pe trimestru, rata ipotecii poate fi mutată fără a percepe clientului dobândă suplimentară. Aceasta înseamnă că împrumuturile nu vor trebui rambursate de patru ori într-un an. Această propunere se va aplica în anii 2022 și 2023.
A doua propunere include modificarea indicelui WIBOR interbancar. Morawiecki a spus că de la 1 ianuarie 2023, un indice diferit derivat din depozitele overnight ale pieței interbancare va înlocui WIBOR. El a dat asigurări că noul indice va fi o soluție mai favorabilă pentru debitori și va determina băncile să-și reducă marja de profit cu până la o șesime.
A treia soluție include fonduri majorate pentru Fondul de Sprijin al Împrumutaților. Băncile vor fi obligate să recapitalizeze fondul cu 1,4 miliarde de zloți (300 de milioane de euro). Aceste fonduri vor fi accesibile debitorilor a căror rambursare lunară va depăși 50% din venit sau dacă își pierd locul de muncă.
Cei care au făcut împrumuturi vor putea accesa până la 24.000 de złoty (5.160 EUR) din fond și o treime din suma sprijinului ar putea fi înghețată. Acest sprijin este destinat să dureze maximum trei ani.
De asemenea, va fi înființat un nou fond pentru „creșterea rezistenței sectorului bancar”. Morawiecki a explicat că băncile comerciale vor contribui la funcționarea acestuia, deoarece vor fi obligate să transfere 3,5 miliarde de zloti (750 de milioane de euro) din veniturile lor.
Referindu-se la situația economică din Europa, premierul polonez a subliniat că pandemia a fost o „lebădă neagră”, care în economie se referă la un eveniment imprevizibil cu consecințe grave. El a mai spus că Polonia și Europa erau pe cale de a se redresa după efectele economice ale pandemiei înainte de invazia rusă a Ucrainei.
„Din 24 februarie, avem impresia că un întreg stol de lebede a pătruns peste cerurile europene și ne confruntăm cu provocări pe care am fi vrut să le fi uitat cu mult timp în urmă”, a spus Morawiecki, adăugând că acum un nou fenomen se prelinge peste toată Europa, fenomen pe care economiștii îl numesc „Furtuna perfectă”, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News