Premierul Poloniei respinge acuzațiile opoziției că ar vrea Polexit. UPDATE: Reacția UE la decizia tribunalului polonez

Premierul Poloniei respinge acuzațiile opoziției că ar vrea Polexit: Fake news! UE nu e un basm, ci un loc al beneficiilor reciproce   /   Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei respinge acuzațiile opoziției că ar vrea Polexit: Fake news! UE nu e un basm, ci un loc al beneficiilor reciproce / Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Primul ministru Mateusz Morawiecki a respins afirmațiile opoziției conform cărora Partidul Lege și Justiție (PiS) vrea să scoată Polonia din Uniunea Europeană.

Update:

Uniunea Europeană ameninţă Polonia cu o reacţie "fermă" după decizia instanţei constituţionale

Uniunea Europeană va avea o reacţie "fermă" la decizia Tribunalului constituţional din Polonia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Răspunsul va fi ferm. Trebuie să fie clar: dacă eşti membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor clubului. Iar cea mai importantă regulă a clubului este că legislaţia europeană are supremaţie faţă de cea naţională. În caz contrar, acest club nu mai poate funcţiona ca o Uniune", a afirmat Josep Borrell Fontelles, citat de agenţia Reuters.
Comisia Europeană a suspendat deja, pe fondul disputelor cu Polonia, procedurile de aprobare a Planului de relansare economică şi rezilienţă, astfel că alocarea fondurilor comunitare destinate Varşoviei este blocată.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, săptămâna trecută, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. "Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor", a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat "ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez".

Decizia evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat "Polexit legislativ", pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez.

Pe fondul criticilor, premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că Polonia nu intenţionează să se retragă din Uniunea Europeană, scrie Mediafax.

Știre inițială:

În septembrie 2021, Lege și Justiție (PiS) a adoptat rezoluția „Despre apartenența Poloniei la UE și suveranitatea Poloniei”, care excludea orice posibilitate ca Polonia să părăsească Uniunea Europeană ( așa-numitul Polexit).

Între timp, după ce Tribunalul Constituțional a decis că Constituția poloneză este legea supremă în Polonia, liderul Platformei Civice (PO), Donald Tusk, a început să susțină că PiS vrea să scoată Polonia din UE. 

În timpul protestelor de duminică de la Varșovia la care, conform estimărilor poliției, au participat 15-20.000 de oameni, Tusk și alți câțiva politicieni din opoziție au încercat să-i convingă pe protestatari că PiS își dorește un Polexit (mai multe detalii despre proteste, AICI).

Premierul Poloniei demontează fake news-ul

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a vorbit despre această problemă prin intermediul rețelelor sociale și a respins afirmațiile opoziției, subliniind că Polexit este un „mit” și reprezintă „fake news”.

„Acesta este un mit dăunător pe care opoziția îl folosește pentru a înlocui lipsa de idei pentru poziția Poloniei în Europa. Astfel de metode sunt folosite atunci când cineva trăiește cu amăgiri în loc de fapte, când vrea să se înșele pe sine și pe alții”, a scris el.

Morawiecki a reamintit că Franța, Danemarca, Germania, Italia, Cehia, Spania și România au emis hotărâri similare Tribunalului constituțional polonez.

„În aceste hotărâri, s-a afirmat că instituțiile UE acționează uneori dincolo de competențele atribuite lor în tratate și intră în conflict cu constituțiile statelor”, a explicat el.

Premierul a adăugat că tribunalul polonez a luat decizii similare în trecut și că toate obligațiile care decurg din dreptul Uniunii Europene rămân în vigoare.

„Uniunea este o comunitate prea serioasă pentru a o muta în lumea basmelor. Este un loc al beneficiilor reciproce, dar și al provocărilor reale pentru toate statele membre. Polonia trebuie să abordeze și să încerce să rezolve aceste provocări ca entitate suverană ”, a spus Morawiecki, potrivit RMX.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy